Ram Tzu…, wie zoekt zal niet vinden

Laat ik beginnen met de opmerking dat ik niet beter ben dan jij. In wat dan ook. Daar staat tegenover dat jij ook niet beter bent dan mij. In wat dan ook. Maar dat geheel terzijde. Al speelt het enorm mee waar en door wie je bent opgevoed, wie vervolgens je vrienden zijn geworden en welke collega’s je later krijgt…, we kunnen wel stellen dat je de dingen zo’n beetje op je eigen manier doet. Dat doe ik ook. Je hebt een bepaald pad gekozen welke je bewandelt en dat voelt best goed. Vertrouwd eigenlijk wel. Totdat je iemand tegenkomt die je zonder waarschuwing snoeihard op je melktandjes timmert.

Toen ik met het Taoïsme kennismaakte gingen er al wel wat lampjes aan en toen ik een tijdje terug voor het eerst las over nondualiteit werden er nog veel meer lampjes bij mij aangezet. Begrijp mij alsjeblieft niet verkeerd…, dat er zoveel lampjes aangingen betekent niet dat ik een verlicht persoon ben. Dat soort uitspraken zul je mij nooit over mijzelf horen zeggen.

Maar in de afgelopen periode ben ik erachter gekomen dat alles wat ik tot dusver van mijn omgeving heb geleerd, zeg maar het pad wat ik tot dusver heb bewandeld, helemaal niets van doen heeft met hoe de dingen werkelijk zijn. Daar kan ik pagina’s over volschrijven en dat ga ik vast nog wel eens doen, maar ik laat het in dit blog bij de opmerking houden dat er wat mij betreft geen pad meer is om te bewandelen. Ik ben gestopt met zoeken.

Ram Tzu

Dat in aanmerking genomen maakte de titel van het boekje ‘Wie zoekt zal niet vinden’ wel heel interessant toen ik het in de boekwinkel zag liggen. Ik kwam er dan ook niet voorbij. Het boekje is geschreven door ene Ram Tzu. Maar eigenlijk niet. Ene Wayne Liquorman heeft uitspraken van deze Ram Tzu opgeschreven en uitgebracht. Na slechts één ontmoeting en vervolgens diverse, naar Wayne verzonden brieven. Niemand weet wie Ram Tzu is. En dat is maar beter ook, want anders zouden we er weer een leraar bij hebben waar we achteraan kunnen lopen. En laat dat nou nét de bedoeling niet zijn. Stop met zoeken!

‘Wie zoekt zal niet vinden’ is confronterend

Ik heb dit boekje inmiddels al een paar keer in één keer heb uitgelezen. De teksten zijn erg confronterend maar ik vind het helemaal niet erg zo nu en dan flink op mijn plek te worden gezet. En dat doet Ram Tzu met verve. Het boekje staat vol met wijsheden, maar als je teveel met jezelf bezig bent, als je jezelf heel interessant vindt en zeker wat je allemaal doet heel interessant vindt zul je moeite hebben ze te accepteren. Want ‘Wie zoekt zal niet vinden’ zal lang niet door iedereen met gejuich worden ontvangen.

Ram Tzu verzekert je…, het is een leugen. Het is allemaal één grote leugen. De Boeddha, Christus, Mohammed, Mozes en Lao Tse waren allemaal aartsleugenaars. Godslasteraars, wees eens eerlijk!

Je kunt de Waarheid niet leren kennen op de manier waarop je kennis vergaart. Zo werkt het niet. De Waarheid bevindt zich in een sfeer waar het verstand geen toegang heeft. De eerste poging de Waarheid te verwoorden is de eerste stap op het pad van zelfmisleiding.

Ben je een kerkganger? Doe je aan Yoga? In die prachtige, hippe Yogakleding? Ben je in India geweest om naast een goeroe te zitten? Mediteer je geregeld? Heb je een stel nieuwetijdskinderen? Ben je aan het ademhalen via je kundalini? Trommel je met al lang overleden Sjamanen? Weet je waar je chakra’s zitten, hoeveel er van zijn, welke kleur ze hebben en hoe ze in het Sanskriet heten? Loop je de deur plat bij je therapeuten? Weet je meer over het privéleven van je drugsdealer dan van je vrienden? Ben je veel met liefdadigheid bezig? Affirmeer je jezelf helemaal positief en krijg je bijna alles wat je vraagt?

Stop met zoeken en je vindt het

Maar bovenal…, neem je wat hier boven staat allemaal heel serieus en jezelf al helemaal? Dan gaat Ram Tzu’s klap flink aankomen. De boodschap is duidelijk. Stop met achter anderen aan te rennen. Stop met zoeken. Stop met alle onzin. Dan vind je het. Niet zojuist, niet straks, maar nu. Waar het uiteindelijk gewoon is. Maar vergeet onderweg daar naartoe niet om te lachen om die gekke Ram Tzu.

Ram Tzu..., wie zoekt zal niet vinden
TitelWie zoekt zal niet vinden
TekstRam Tzu
TekeningenTed Kingdon
UitgeverAdvaita Press
Oorspronkelijke titelNo way for the ‘spiritually advanced’
VertalingGeorge Hulskramer
Soort boekPapier met harde kaft
ISBN9789491411090
Druk2e druk 2013
Tekening in dit blogDavorka Mrsic
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ram Tzu verzekert je…, je bent druk bezig met zelfverbetering. En het enige resultaat daarvan is een groter ego.