Wat is Reiki?

Op diverse plekken op mijn site kom je het woord “Reiki” tegen. Ondanks het feit dat veel mensen weten wat Reiki bij benadering inhoudt, is het voor de meesten onder ons een relatief onbekend begrip. Vandaar dat ik graag de moeite neem om een korte introductie met je te delen. Let zoals met alle verhalen wel goed op…, deze uitleg over Reiki is hoe ík Reiki beleef. Hoe ík het toepas in mijn leven. Er zijn geen twee mensen te vinden die op dezelfde manier Reiki beleven. En zo hoort het naar mijn bescheiden mening ook te zijn. Met alles eigenlijk.

Reiki en ik

In 1998 is Reiki op mijn pad gekomen en ik heb in 1999 de Reiki 1 cursus gevolgd. Na de eerste graad heb ik altijd gezegd dat ik niet de behoefte had aan verdere verdieping en dat de eerste graad voldoende voor mij was, maar het bloed kruipt altijd waar het niet gaan kan en zo volgde ik in 2002 de Reiki 2 cursus. Ook toen nog had ik het sterke gevoel dat Reiki voor mij een persoonlijk spiritueel pad was. Ik behandelde zo nu en dan op verzoek wel mensen, maar niet op regelmatige basis. Ik had niet het gevoel dat ik Reiki wilde doorgeven aan anderen door leraar te worden. Maar uiteindelijk weer dat kruipende bloed op die plekken waar het niet gaat en zo heb ik in 2012 de cursus Reiki 3a gevolgd…, de eerste van twee stappen op het pad om leraar te worden. Daarna had ik toch wel heel sterk het gevoel dat ik de cirkel rond wilde maken en daardoor heb ik ook in 2012 de cyclus afgerond met het volgen van de cursus Reiki 3b. Sindsdien mag ik ook anderen Reiki leren. Maar wat ís Reiki?

Alles is energie

Als je zo door een drukke winkelstraat loopt, als je op de fiets zit naar het strand of ‘s ochtends in je auto in de file staat sta je er niet bij stil, maar alles wat je ziet is energie. Je tas met nieuwe kleding, de voorband van je fiets en de binnenspiegel van je auto. Het zijn voorwerpen die bestaan uit een verzameling atomen die op een een bepaalde manier zijn gerangschikt. Zodat er geen gat in de voorkant van je nieuwe trui zit, je fietsbanden niet vierkant zijn en je binnenspiegel het licht op de juiste manier weerkaatst. Al die atomen worden bijeen gehouden door energie. De aarde waarop wij wonen draait om haar as, de maan cirkelt er omheen, samen cirkelen zo rond de zon, de zon is het middelpunt van ons zonnestelsel, ons zonnestelsel beweegt rond in de Melkweg, de Melkweg draait rond in nog iets veel groters. Alles beweegt door energie.

Iedereen kan met deze energie werken

Met energie werken is beslist niet voorbehouden aan mensen die een cursus Reiki 1 hebben gevolgd. Iedereen kan in meer of mindere mate energie doorgeven. Het is eigenlijk best wel grappig, want wat is het eerste wat je doet als je een elleboog hebt gestoten? Je legt je hand erop. Je denkt daar natuurlijk verder niet bij na, maar waarom zou je jouw hand op die zere plek leggen? Het antwoord? Ieder mens draagt van nature helende eigenschappen in zich mee. Leg je hand maar eens bij iemand die verdrietig is tussen zijn of haar schouderbladen. Hoeveel troost dat iemand geeft. Natuurlijk geeft een aanraking ook troost, maar op energetisch niveau gebeurt er ook iets. Een zoen, een knuffel, een aai over de bol, een gebed en zelfs aan iemand denken. Het is allemaal energie.

Reiki is energie

Reiki is in Nederland vooral bekend als geneeswijze door middel van energieoverdracht via handoplegging, maar oorspronkelijk is Reiki een methode die de basis vormt voor innerlijke rust van de beoefenaar zelf. Daarnaast is het een lering in energetische geneeskunst waarmee de beoefenaar zichzelf en anderen kan behandelen. Reiki bestaat in de Japanse schrijfwijze uit de twee karakters “rei” en “ki”, waar in dit verband “rei” geest, ziel, spiritueel, universeel of heilig kan betekenen en “ki” energie of lucht. In Nederland wordt “rei” meestal vertaald als universeel en “ki” als levensenergie, waardoor Reiki als “universele levensenergie” bekend is geworden.

Wat kan deze energieoverdracht voor mensen betekenen?

Als je ziek bent ga je naar je huisarts. Die probeert je zelf te helpen of hij of zij stuurt je door naar een specialist. Dat is de manier die in de westerse wereld gangbaar is. Overigens kun je het daarmee eens of oneens zijn, maar ik ben het er tot op bepaalde hoogte mee eens. Al verandert bij mij die hoogte nog wel eens naarmate er meer kennis naar buiten komt over hoe de farmaceutische industrie en de rechtstreeks daaraan gekoppelde “reguliere” geneeskunde zo’n beetje in elkaar steekt. Wat Reiki in mijn ogen betreft…, energie is géén wondermiddel wat alle ziektes wonderbaarlijk geneest. Reiki kan echter heel mooi ondersteunend worden toegepast. Door Reikibehandelingen kan het makkelijker worden een ziekte te accepteren en onder ogen te zien. Reikibehandelingen kunnen rust geven in een hoofd wat altijd maar maalt en maalt en maalt. Reiki kan het lichaam zo heerlijk ontspannen dat pijnklachten zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, spierpijn en gewrichtspijn verminderen.

Iedereen die ooit een Reikibehandeling heeft gehad zal het beamen…, je moet vaker naar het toilet na een behandeling. Op één of andere manier zorgt een behandeling ervoor dat afvalstoffen versneld het lichaam verlaten. Wat Reiki vooral doet is jouw lichaam stimuleren zelf aan de slag te gaan. Je weerbaarder te maken tegen invloeden van buitenaf. Zodat je zelf je verantwoordelijkheid ziet én neemt. En daar ligt in mijn beleving de basis voor alle genezing.

Wat is Reiki?
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reiki is geen wondermiddel dat alle ziektes wonderbaarlijk geneest. Als je ziek bent ga je naar je huisarts. Deze Japanse manier van energieoverdracht kan echter heel mooi ondersteunend worden toegepast. Om je weerbaarder te maken tegen invloeden van buitenaf. Zodat je zelf je verantwoordelijkheid ziet én neemt. En daar ligt de basis voor alle genezing.