Tao van Poeh van Benjamin Hoff

Mijn vrouw Nelleke en ik houden er erg van om zo nu en dan een dagje Groningen “te doen”. Om even een uurtje in die enorm grote Ikea rond te struinen en om daarna de auto achter te laten in de parkeergarage bij De Oosterpoort. Om dan vervolgens naar het centrum te wandelen, daar een bakje koffie met iets erbij te doen en om daarna heerlijk te verdwalen in al die winkelstraten met tweedehands winkels, kookwinkels, esoterische winkels en kleine boekwinkeltjes.

Mijn favoriete boekwinkel was altijd De Slegte. Helaas bestaat deze tweedehands boekwinkel niet meer, maar daar waren we vaak te vinden. Enorm veel tweedehands boeken, hutjemutje verstopt in verdwaalhoeken verspreid over meerdere verdiepingen en in meerdere panden. In de verdwaalhoek “Oosterse filosofie” maakte ik ooit voor het eerst kennis met het Taoïsme. En op één van mijn bezoeken vond ik daar ook het boekje “Tao van Poeh” van Benjamin Hoff.

Als je de “officiële” Taoïstische boeken koopt, ik noem de bekende drie “Lao Zi”, de “Zhuang Zi” en de “Liezi”, dan kan het gebeuren dat je na het lezen van een paar pagina’s denkt…, “Taoïsme is vast voor mensen met heel veel verstand”. Want de, van ver voor Christus daterende en vanuit het Chinees vertaalde teksten, lees je niet zomaar even als een spannend jongensboek. Teksten die korter zijn dan de voetnoten die dezelfde teksten moeten verduidelijken. Benjamin Hoff’s boek “Tao van Poeh” bevat geen voetnoten. Want Winnie de Poeh, de beer met het kleine beetje verstand, is eenvoudig en duidelijk. Met behulp van Winnie de Poeh en zijn vrienden Tijgetje, Knorretje, Uil, Konijn en Iejoor legt Benjamin Hoff de basisprincipes van het Taoïsme uit. Op een duidelijke maar vooral eenvoudige manier.

Benjamin Hoff

Benjamin Hoff is een in 1946 geboren Amerikaanse schrijver. Hij is vooral bekend geworden door zijn boek “The Tao of Pooh” die hij in 1982 schreef en het vervolg “The Te of Piglet” die hij in 1993 schreef. In 1988 won hij de American Book Award voor “The Singing Creek Where the Willows Grow”. In zijn vrije tijd bestudeert hij het Taoïsme, beoefent hij Qi Gong en T’ai Chi en geniet hij van het maken van natuurfoto’s. In 2006 liet hij weten zich uit de uitgeverswereld terug te trekken en geen boeken meer te schrijven.

De wijze kent zijn beperkingen, een dwaas niet. Om te laten zien wat we bedoelen is er geen beter voorbeeld te bedenken dan Teigetje, die zijn eigen beperkingen niet kent. Roe en Teigetje waren aan de wandel en Teigetje praatte over alle dingen die Teigetjes zoal kunnen doen. “Kunnen ze vliegen?” vroeg Roe. “Ja,” zei Teigetje, “ze zijn goede Vliegers, Teiges! Reuzevliegers!” “Ooo!” zei Roe. “Kunnen ze wel zo goed vliegen als Uil?” “Ja,” zei Teigetje, “ze willen alleen maar niet.”

E. H. Shepard

De in 1879 in Londen geboren en in 1976 overleden Ernest Howard Shepard was een Engelse tekenaar. Op jonge leeftijd kwam op de St Paul’s School zijn tekentalent al naar boven waardoor hij zich inschreef voor de School of Fine Art in Chelsea. Daar won hij een berus voor de Royal Academy Schools. Zijn werk is onder andere gebruikt voor Aesop’s Fables, door David Copperfield en voor Tom Brown’s Schooldays. In de Eerste Wereldoorlog, toen Shepard midden 30 was, begon hij als tweede luitenant te werken voor de tekenafdeling van de Britse inlichtingendienst waar hij situatiekaarten tekende van de slagvelden. Maar Shepard is, soms tot zijn grote ergernis omdat al zijn andere werk erdoor werd overschaduwd, wereldwijd bekend geworden door de prachtige tekeningen waarmee hij Winnie de Poeh en zijn vrienden in het Honderd Bunderbos tot leven heeft gebracht.

Nuchter bekeken zouden we nu, als al die tijdsbesparende uitvindingen werkelijk tijd spaarden, meer tijd ter beschikking hebben dan ooit te voren in de geschiedenis. Maar vreemd genoeg schijnen we zelfs minder tijd te hebben dan een paar jaar geleden. het is ontzettend leuk om ergens heen te gaan waar geen tijdsbesparende apparaten bestaan, want dan kom je erachter dat je een heleboel tijd hebt. Want normaliter heb je het veel te druk met werken om de apparaten te betalen die je tijd besparen zodat je niet zo hard hoeft te werken.

Tao van Poeh

Als je belangstelling hebt voor het Taoïsme dan is Tao van Poeh een prachtig begin van het bijzondere pad dat je wellicht vanaf nu gaat bewandelen. Het boekje wordt volgens mij sinds 2001 al niet meer gedrukt, maar is nog volop tweedehands te vinden. Kijk vooral eens bij winkels als Bol.com voor tweedehands exemplaren. Het geeft niet als het boek een beetje beschadigd is, het gaat per slot van rekening om de inhoud. Nu ik zelf inmiddels een hele rij vertalingen en interpretaties van diverse Taoïstische boeken in mijn boekenkast heb staan keer ik nog heel vaak terug naar de wijze woorden van die heerlijk eenvoudige beer. Veel leesplezier!

Tao van Poeh van Benjamin Hoff
TitelTao van Poeh
SubtitelDe kunst van het zijn geopenbaard door de beer met maar een klein beetje verstand
TekstBenjamin Hoff
TekeningenE. H. Shepard
UitgeverSirius en Siderius
Oorspronkelijke titelThe Tao of Pooh
VertalingHilde Bervoets
Soort boekPapier met zachte kaft
ISBN9789064410642
Druk7e druk 1990
Tekening in dit blogSotheby’s
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *