Tao Te Tjing…, Het boek over vrede en vreugde

De website Tekens van Leven van George Burggraaff en Roeland Schweitzer wordt al vele jaren geregeld door mij bezocht. Roeland heeft daar een prachtige verzameling eigen interpretaties van de oorspronkelijke 81 teksten van de Tao Te Tjing van de Chinese Taoïstische filosoof Laozi (604 v.Chr. – 507 v.Chr.) staan. Met natuurfoto’s van George als fraaie blikvangers. Tekens van Leven is een prachtige website voor iedereen die van het Taoïsme houdt. Maar toen. Op 20 januari 2014 om 21:12 uur precies gebeurde ineens het volgende.

Ik kreeg een berichtje in mijn mailbox. Het onderwerp van het berichtje was: “De Tao voor kinderen, tekst 1”. George en Roeland waren gestart met het geweldige project om de 81 interpretaties van Roeland om te zetten naar ook voor kinderen te begrijpen teksten. Maar natuurlijk niet alleen voor kinderen. Het was voor mij ook een uitgelezen kans om vanaf dat moment de teksten beter te begrijpen. Op geregelde tijden kreeg ik een nieuwe kindertekst via mail binnen, de 81ste en laatste ontving ik 26 september 2019. Op bijna dezelfde tijd als de eerste…, 21:04 uur. Ik keek van harte naar iedere tekst uit en ik heb van iedere tekst enorm genoten.

Het boek over vrede en vreugde

En dat genieten kun jij nu ook doen. George en Roeland hebben de 81 voor kinderen herschreven Taoïstische teksten gebundeld in het spiksplinternieuwe boek “Tao Te Tjing, het boek over vrede en vreugde“. Met als subtitel “De Tao voor kinderen en andere volwassenen”. Ik heb het boek via het fenomeen voorintekening al een paar dagen in mijn bezit, maar vanaf 10 oktober 2019 ligt het in de boekwinkels. Als ik zelf vragen krijg over het Taoïsme verwijs ik mensen altijd naar het boek “De Tao van Poeh” van Benjamin Hoff, een ideale eerste kennismaking. Maar vanaf nu komt het boek van George en Roeland daarbij. Het is een juweel geworden. Een boek om te koesteren.

Leg dit boek over vrede en vreugde thuis binnen handbereik en lees zo nu en dan samen met je kind(eren) een tekst. We merken allemaal heus wel dat de wereld die wij kennen steeds een beetje harder wordt. Steeds meer  individualistisch. We houden allemaal heel erg van veel mooie spullen om ons heen, het liefst nog wat meer dan anderen hebben. Maar het is juist zo fijn om zacht te zijn. Om mee te bewegen. Om het leven te laten gebeuren. Om samen te werken. Om minder spullen te hebben, want dan hoef je ook niet bang te zijn dat je ze kwijtraakt. Doe je gezin dit boek cadeau. Het is een cadeau voor het leven.

9. Genoeg is genoeg

Je glas tot aan de rand vol met limonade?
Niet slim. Dikke kans dat je knoeit.
Te veel taart? Niet slim. Straks heb je buikpijn.

Als een mes bot is, dan kun je het slijpen.
Maar als je het blijft slijpen, hou je geen mes meer over.

Als je te veel speelgoed hebt, raak je het kwijt.
Want je kunt er niet meer goed op letten.

Te dure spullen?
Anderen worden jaloers of willen het stelen.

Hoeveel is genoeg?
Niet te veel en niet te weinig, dat is de kunst.
Genoeg is …

Tao Te Tjing..., het boek over vrede en vreugde
TitelTao Te Tjing, het boek over vrede en vreugde
SubtitelDe Tao voor kinderen en andere volwassenen
Tekst Roeland Schweitzer
Foto’s George Burggraaff
UitgeverVan Warven
Soort boekPapier met harde kaft
ISBN 9789492421951
Druk1e druk 2019
2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *