De speech uit ‘The Great Dictator’

Ik hou van veel soorten muziek. Metal is één van mijn favoriete soorten. Zo kwam ik bij de Australische band 4Arm terecht. Die gebruikt op één van hun albums een introtrack genaamd “Sinn macht Frei”. Hele mooie pianomuziek met daarin ineens een oude Engelstalige speech over vrijheid. Ik heb die originele speech gezocht en gevonden op, uiteraard, YouTube. Het bleek een speech van Charlie Chaplin te zijn, uit de film “The Great Dictator”.

Ik heb deze speech vertaald, de volledige tekst vind je hieronder. Net als de indrukwekkende video die op YouTube is te vinden. Als achtergrondmuziek in dit filmpje wordt de track “Time” gebruikt uit de film “Inception”. Gecomponeerd door Hans Zimmer. Filmmuziek is één van mijn andere favoriete soorten muziek. Lees, luister, ervaar je kippenvel en neem Charlie’s woorden mee je leven in.

Charlie Chaplin’s speech uit ‘The Great Dictator’

Het spijt me. Maar ik wil geen keizer worden. Dat is niet mijn zaak. Ik wil niemand overheersen of overwinnen. Als het mogelijk is wil ik graag iedereen helpen. Joden, heidenen, zwarte mensen en blanken. We willen elkaar allemaal helpen. Mensen zijn zo. We willen leven met elkaars geluk, niet met elkaars ellende. We willen elkaar niet haten of verachten. Op deze wereld is genoeg ruimte voor iedereen en de goede aarde is rijk. Ze kan iedereen voorzien. Onze manier van leven kan vrij zijn en mooi. Maar we zijn de weg kwijt. Hebzucht heeft onze zielen vergiftigd. Heeft de wereld omringd met haat en heeft ons in ellende en bloedvergieten gestort.

We hebben snelheid ontwikkeld maar onszelf toch ingesloten. Machines hebben ons overvloed gegeven, maar we willen steeds meer. Onze kennis heeft ons cynisch gemaakt. Onze intelligentie hard en onvriendelijk. We denken te veel en voelen te weinig. Meer dan machines hebben we menselijkheid nodig. Meer dan intelligentie hebben we vriendelijkheid en zachtmoedigheid nodig.

Zonder deze kwaliteiten zal het leven gewelddadig worden en zal alles verloren gaan. Het vliegtuig en de radio hebben ons nader tot elkaar gebracht. De aard van deze uitvindingen schreeuwt om de goedheid van mensen. Het schreeuwt om universeel broederschap. En om gelijkheid voor iedereen. Zelfs nu bereikt mijn stem miljoenen mensen over de hele wereld. Miljoenen wanhopige mannen, vrouwen en kleine kinderen. Slachtoffers van een systeem dat mensen laat martelen en onschuldigen gevangen zet.

Tegen diegenen die mij kunnen horen zeg ik: “Wanhoop niet.” De ellende die nu heerst is slechts het voorbijgaan van hebzucht. De bitterheid van mensen die bang zijn voor de weg van de menselijke vooruitgang. De haat van deze mensen zal eindigen. Dictators zullen doodgaan. En de macht die ze van de mensen afpakten zal terugkeren naar de mensen. Zolang mensen sterven zal vrijheid niet verloren gaan. Soldaten! Werk niet voor bruten. Werk niet voor mensen die jullie verachten en tot slaaf maken. Die jullie leven regisseren en jullie vertellen wat jullie moeten doen, denken en voelen. Die jullie drillen, bepalen wat jullie eten, jullie als vee behandelen en als kanonnenvlees gebruiken.

Werk toch niet voor deze onnatuurlijke mensen. Machinemensen met een machinegeest en machineharten. Jullie zijn geen machines, geen vee. Jullie zijn mannen! Jullie hebben de liefde voor de mensheid in jullie harten. Jullie haten niet. Alleen de ongeliefden haten. Ongeliefden en onnatuurlijken. Soldaten! Vecht niet voor slavernij, maar voor vrijheid. In Lucas 17 staat: “Het Rijk Gods zit in mensen.” Niet in één man of één groep, maar in álle mensen. In jullie!

Jullie! De mensen! Jullie hebben de macht! De macht machines te ontwikkelen. De macht om geluk te creëren. Jullie, de mensen, hebben de macht om dit leven vrij en mooi te maken. Om van dit leven een prachtig avontuur te maken. In naam van de democratie…, laten we deze macht gebruiken. Laten we ons allen verenigen. Laat ons vechten voor een nieuwe wereld. Een fatsoenlijke wereld. Een wereld waarin mensen een kans hebben om te werken. Waar de jeugd een toekomst heeft en ouderen zekerheid. Bij de belofte van deze zaken kwamen de bruten aan de macht.

Maar ze liegen! Zij zullen hun beloftes niet nakomen. Dat doen ze nooit. Dictators bevrijden zichzelf, maar ze houden de mensheid als slaven. Laat ons vechten om die beloftes waar te maken. Laat ons vechten om de wereld te bevrijden. Om de landsgrenzen te verwijderen. Weg met hebzucht, haat en onverdraagzaamheid. Laat ons vechten voor een wereld van redelijkheid, een wereld waar wetenschap en vooruitgang zullen leiden tot geluk voor de hele mensheid! Soldaten! In de naam van de democratie: “Laat ons allen verenigen!”

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

“The Great Dictator” is een film uit 1940 die geschreven én geregisseerd is door  Charlie Chaplin. Hij speelt ook de hoofdrol. De film laat een satirische kijk zien op Adolf Hitler. Er werd eind jaren 30 al aan de film gewerkt, maar pas in 1940 verscheen The Great Dictator pas in de bioscopen. Hitler had toen al grote delen van Europa veroverd. Saillant detail…, in de Verenigde staten werd de film niet goed ontvangen. De Amerikaanse regering sprak zelfs over een aanval op “een staatshoofd van een bevriend land”. Het kan verkeren.