Quotes uit de film Ghost Dog

Ik vind het een fantastische film die ik zéker al tien keer heb gezien…, Ghost Dog. De subtitel zegt iets meer over de inhoud van de film en waarom deze film mij zo aanspreekt…, The Way of the Samurai. De hoofdrol, een huurmoordenaar voor de maffia genaamd Ghost Dog, wordt gespeeld door Forest Whitaker. Ghost Dog is niet zomaar een gangbare huurmoordenaar. Het is waar dat hij op bestelling mensen vermoordt, maar hij doet dat met behulp van een erecode. De erecode van de samoerai, de krijgersklasse uit het Feodale Japan. Hij ziet zichzelf als een moderne samoerai in dienst van zijn heer Louie, een maffioso die hem jaren eerder heeft gered van een straatoverval.

Ghost Dog citeert gedurende het verloop van de film diverse malen uit de Hagakure, het rond 1700 in Japan opgetekende handboek voor de opleiding tot samoerai. Omdat ik die citaten zo indrukwekkend vind, ze passen op één of andere manier precies in de film, heb ik ze voor je op een rij gezet. Ik heb zelf een Nederlandse vertaling van de Hagakure, die vertaling heb ik als basis gebruikt voor de vertaling van alle twaalf de quotes.

De Hagakure, vrij vertaald “in de schaduw van gebladerte”, is een handboek voor de opleiding tot samoerai. De Hagakure bestaat uit een serie korte anekdotes en overdenkingen die inzicht in onderricht bieden in de ware geest van Bushido, de weg van de krijger. De Hagakure beschrijft een geesteshouding die heel ver afstaat van ons moderne pragmatisme en materialisme en die eerder een intuïtief dan een rationeel appél op ons mens-zijn is, door te benadrukken dat Bushido een weg is van sterven. Alleen een samoerai-adept die elk moment bereid is te sterven kan volledig trouw zijn aan zijn heer.

De oorspronkelijke Hagakure bestaat uit 1.300 hoofdstukken en is samengesteld door Yamamoto Tsunetomo die van 1659 tot 1719 leefde. Tsunetomo was een samoerai-adept van de Nabeshima-clan, heren van de provincie Hizen. In 1700 werd hij Boeddhistisch monnik nadat de sjogoenale regering tsuifuku, zelfmoord na het overlijden van een heer, had verboden. De Hagakure is gedicteerd aan een jongere samoerai gedurende een zeven jaar durende retraite.

Aanvankelijk was de Hagakure een geheime tekst die slechts bekend was aan de krijgsvazallen van het Hizen leengoed waartoe Yamamoto Tsunetomo, de auteur, behoorde. Later werd de Hagakure erkend als dé klassieke uiteenzetting over het gedachtegoed van de samoerai. In die hoedanigheid beïnvloedden de teksten vele opeenvolgende generaties, tot op de dag van vandaag.

Quotes uit de film Ghost Dog
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Hagakure quote één

  “Een vijand te pakken nemen op het slagveld is net als een havik die een vogel te pakken neemt, aldus één van de ouderlingen. Ook al begeeft hij zich te midden van duizenden vogels, toch richt hij zijn aandacht op de vogel die hij als eerste had uitgezocht.”

 • Hagakure quote twee

  “Er is werkelijk niets anders dan het ene doel in dit huidige ogenblik. Het leven van een man bestaat uit een opeenvolging van ogenblikken. Als men het huidige ogenblik volledig begrijpt, is er niets anders meer te doen en niets meer om na te streven.”

  Hagakure quote twee

 • Hagakure quote drie

  “Het is een goed uitgangspunt de wereld te zien als een droom. Wanneer u dan bijvoorbeeld een nachtmerrie heeft, wordt u wakker en kunt u tegen uzelf zeggen dat het maar een droom was. Men beweert dat de wereld waarin wij leven hier niet veel van verschilt.”

 • Hagakure quote vier

  “U kunt iets leren van een regenbui. Wanneer u plotseling een stortbui over u heen krijgt, probeert u niet nat te worden en loopt u snel verder. Ook al loopt u steeds even onder de onderste dakranden van de huizen door, u wordt toch nog nat. Wanneer u van tevoren al vastberaden bent, zult u niet voor verrassingen komen te staan, ondanks dat u zo nat wordt. Dit inzicht geldt voor alle zaken.”

  Hagakure quote vier

 • Hagakure quote vijf

  “De weg van de samoerai wordt gevonden in de dood. Wanneer men voor het dilemma staat te leven of te sterven, is er slechts de snelle keuze voor de dood. Het is niet bijzonder moeilijk. Wees vastberaden en ga door. Alleen luchthartige, mondaine mensen beweren dat sterven zonder zijn doel te bereiken gelijkstaat aan sterven als een hond. Wanneer je voor de keuze staat tussen leven of dood is het niet noodzakelijk om je doel te bereiken. Wij willen allemaal leven. En voor het grootste deel komt onze manier van denken overeen met wat wij plezierig vinden. Maar als iemand zijn doel niet bereikt, is het laf om te blijven leven. Dit is een gevaarlijk dunne lijn. Sterven zonder dat men zijn doel heeft bereikt is gelijk aan sterven als een hond, en het is een uiting van fanatisme. Maar hier hoeft niemand zich voor te schamen. Dit is de kern van de weg van de samoerai.”

 • Hagakure quote zes

  “Eén van de spreuken aan de muur van heer Naoshige luidde als volgt: “Zaken van groot gewicht moeten luchtig worden behandeld.” Meester Ittei gaf het volgende commentaar: “Zaken van gering gewicht moeten zwaarwichtig worden behandeld.”

  Hagakure quote zes

 • Hagakure quote zeven

  “De woorden van de ouderen zeggen dat men zijn beslissing binnen zeven ademhalingen moet nemen. U moet vastbesloten zijn en u moet de wil hebben om naar de andere kant door te breken.”

 • Hagakure quote acht

  “Onze lichamen ontvangen leven uit het midden van het niets. Bestaan waar niets is, is de betekenis van het gezegde: “Vorm is leegte.” Dat alles wordt gevoed uit het niets is de betekenis van het gezegde: “Leegte is vorm.” Met moet niet denken dat het hier om twee verschillende zaken gaat.”

  Hagakure quote acht

 • Hagakure quote negen

  “Er wordt beweerd dat de zogenoemde “tijdsgeest” iets is waarnaar men niet kan terugkeren. Dat deze geest geleidelijk aan verdwijnt, komt omdat de wereld ten einde loopt. Zo kent ook een enkel jaar niet alleen maar lente of zomer. En dit geldt ook voor een enkele dag. Daarom kan met de tijdsgeest niet veranderen, ook al zou men de wereld van vandaag willen veranderen in die zoals men die honderd jaar geleden of nog langer geleden bezag. Het is dus belangrijk dat elke generatie er het beste van maakt.”

 • Hagakure quote tien

  “Zelfs als plotseling iemand het hoofd afgeslagen wordt, moet hij in staat zijn nog één handeling met grote zekerheid te verrichten. Door krijgshaftige dapperheid zal iemand niet sterven als hij zich gedraagt als een wraakzuchtige geest en een grote vastberadenheid toont.”

  Hagakure quote tien

 • Hagakure quote elf

  “Als men het besluit heeft genomen iemand te doden, ook al is het erg moeilijk om te slagen door dit onmiddellijk uit te voeren, is het niet juist erover te denken hoe men dit via een omweg kan bereiken. Uw vastberadenheid zou kunnen afnemen, u zou uw kans kunnen missen en u zult bovenal geen succes hebben. De weg van de samoerai is de weg van onmiddellijkheid, en het is het beste deze blindelings te volgen.”

 • Hagakure quote twaalf

  “Het is een slechte zaak wanneer één ding wordt veranderd naar twee dingen. Men moet niet iets anders in de weg van de samoerai willen vinden. Dit geldt voor alles wat een weg wordt genoemd. Als men dit goed begrijpt moet men in staat zijn over allerlei wegen te horen en zal men steeds meer in harmonie zijn met zijn eigen weg.”

  Hagakure quote twaalf