Foto’s gemaakt in stad of dorp

In de natuur is veel te beleven, maar als je door stad en dorp struint kom je ook heel veel leuke onderwerpen tegen. Een fraaie brandpaal ergens op straat, bijzonder tegenstrijdige verkeersborden en onbeperkt humoristische situaties. Ondanks het feit dat ik vooral veel in de natuur ben te vinden, het is er immers zo heerlijk rustig, vind ik het ook leuk om door kleine dorpjes te struinen. Scheve luiken voor het raam, een mooi huisnummerplaatje, een scheef putdeksel. Alles kan. Ook bij het fotograferen van onderwerpen in stad en dorp probeer ik altijd te kijken of het licht een beetje mooi op het onderwerp valt. Vertaald uit het Grieks betekent fotografie toch niet voor niets “schrijven met licht”.

Stad en dorp - Rood en blauw terrasje in Almere

Rood en blauw terrasje in Almere

In juni 2013 liep ik mee tijdens een workshop straatfotografie welke georganiseerd werd door CameraNU.nl, het bedrijf waar ik gewerkt heb. Onder begeleiding van mijn toenmalige collega Ruud van der Lubben gingen een tiental deelnemers het centrum van Almere in om daar, al rondlopende, straat te leren fotograferen. Dit terras is overigens wel erg klein, en daarnaast niet enorm gevuld met terrasbezoekende mensen. Maar die etalagepoppen op de achtergrond zitten wel verlangend naar die stoeltjes te kijken. Je zal toch maar de hele dag moeten staan.

Rode telefooncel in Verdun

Rode telefooncel in Verdun

Omdat mijn schoonvader een, overigens gezonde, fascinatie heeft voor de geschiedenis rondom de Eerste Wereldoorlog ga ik eens in de twee jaar met Nelleke’s familie naar Noordoost-Frankrijk. Daar bezoeken we de slagvelden rondom Verdun. En zo nu en dan bezoeken we Verdun zelf ook. Tijdens zo’n bezoek zag ik het het centrum een rode telefooncel staan. Nu ben ik nog nooit in Londen geweest, maar ik dacht dat ze alleen en Londen rode telefooncellen hadden. Aangezien de telefooncel er ook nu nog staat, en dat in een tijd dat iedere aardbewoner een smartphone bezit, betekent waarschijnlijk dat de rode telefooncel een gift is geweest van de Engelsen. Maar dat weet ik niet zeker.

Stad en dorp

Bankje in Parc Japiot in Verdun

Parc Japiot is een meer dan 100 jaar oud park in Verdun. De vrouw van Ferdinand Japiot (1825) vervulde Japiot’s wens om een onderzoekscentrum met proeftuin te ontwerpen. Het park en het bijbehorende paviljoen werd in 1909 ter ere van de overleden president geopend als plek voor tuin- en landbouwexperimenten. Het door landschapsarchitect Nancy Picore ontworpen  park werd in 1962 een openbaar park. In 2011 is Parc Japiot volledig hersteld en vernieuwd. Met nieuwe bankjes inderdaad.

Dorpsplein in La citadelle de Montmédy

Dorpsplein in La citadelle de Montmédy

Een citadel is een versterkte vesting in een stad. Op zodanige wijze gebouwd dat deze vesting nog verdedigbaar is als de stad al is gevallen. Op of in de citadellen die ik tot dusver heb gezien ben ik nooit eerder een gezellig dorpsplein tegengekomen. Tot ik, samen met mijn schoonfamilie, in de herfst van 2017 terecht kwam in de citadel van Montmédy in het noordoosten van Frankrijk. Gouverneur Antoine d’Allamont heeft de vesting in de periode van 1559 tot 1579 laten bouwen. De vesting heeft een belegering na de slag bij Waterloo meegemaakt, in de Frans-Pruisische oorlog zijn er 6.000 granaten op afgevuurd en tijdens de Eerste Wereldoorlog was het een belangrijk logistiek centrum voor de Duitse bezetters. Als het een beetje helder weer is kun je de citadel al vanaf verre afstand zien, de vesting is bovenop een heuvel gebouwd.