Foto’s van paddenstoelen

Het fotograferen van paddenstoelen heeft voor mij iets speciaals. Herfst, bos en wandelen. De combinatie van die drie zorgt er onherroepelijk voor dat je paddenstoelen op je weg gaat tegenkomen. Paddenstoelen zijn er in alle soorten, formaten, kleuren en geuren. Vooral de geuren zijn geweldig bij paddenstoelenfotografie want om mooie foto’s te maken zul je dicht met je neus bij de grond moeten zitten of liggen. Maar die herfstgeur overtreft alles. Ik fotografeer paddenstoelen graag op ooghoogte, met altijd iets van licht erop. Als je op ooghoogte fotografeert krijg je er automatisch een prachtige achtergrond bij…, die van een herfstbos. Is er een mooier uitzicht te bedenken?

Twee paddenstoelen in het bos van Gaasterland

Twee paddenstoelen in Gaasterland

Ze zijn zo fragiel. Soms ligt er een takje op een paddenstoel die ik voorzichtig weghaal voordat ik de foto maak. Bij deze soort, met dat hele dunne steeltje, moet ik dat heel subtiel doen. Ze breken zomaar en dat is natuurlijk zonde. Als ik paddenstoelen fotografeer ruim ik de plek waar ze staan eerst even op. De één fotografeert het liefst hoe de situatie is, ik wil het onderwerp zo netjes mogelijk op de foto hebben. Ik ben niet zo’n Photoshopper, voor mij is vooraf opruimen vooraf makkelijker dan digitaal achteraf. En misschien dat de wandelaars na mij wel denken: “Jeetje! Wat staan die paddenstoelen er fraai bij!” En dat is helemaal mooi natuurlijk.

Paddenstoelen

Paddenstoelen in het Fonteinbos

Vaak zie ik andere fotografen door het bos wandelen. De herfst met haar kleuren en fraaie paddenstoelen zorgt natuurlijk voor prachtige onderwerpen voor je fotografie. Maar wat ik vaak zie is dat mensen rechtop blijven staan, de camera naar beneden richten en van bovenaf een foto nemen van de uitverkoren paddenstoel. En daar is niets mis mee. Maar als je weer eens naar het bos gaat…, ga eens op je buik liggen. Vies worden deed je vroeger als kind ook met heel veel plezier, dat is beslist niet erger geworden. Het voordeel van een superlaag standpunt is de fraaie achtergrond die je in je foto’s krijgt. Ga eens experimenteren met een laag standpunt. Je krijgt er hele andere foto’s voor terug!

Paddenstoelen - Paddenstoel in het Rijsterbos

Paddenstoel in het Rijsterbos

Het lijkt mij zó leuk om bij elke foto die ik op deze pagina plaats ook de officiële naam van de paddenstoel kan laten weten. Maar ik heb werkelijk waar geen enkel idee wat voor soort ik hier heb gefotografeerd. Ik heb een prachtig paddenstoelenboek van “Het Beste”, maar daar kon ik ‘m niet in vinden. Weet jij de juiste naam? Laat ‘m graag even weten via het contactformulier!

Paddenstoel in het bos van Gaasterland

Paddenstoel in het bos van Gaasterland

Hoe klein deze paddenstoelen ook zijn; door de kleur vallen ze prima op tussen het bruin, rood, geel en groen van de herfst. Maar je moet goed om je heen kijken. Als ik het in het bos te vinden ben om paddenstoelen te fotograferen zorg ik ervoor dat mijn focus ook laag bij de grond is. Je kijkt zo over fraaie exemplaren heen. Helaas heb ik geen verstand van paddenstoelen, behalve dat ik ze heel mooi vind. Wat de namen zijn weet ik niet. Maar laten we eerlijk zijn…, eigenlijk is dat ook niet zo belangrijk. Ze zijn er. Meer hoeven we niet te weten.

Een familie paddenstoelen in het bos bij Sint Nicolaasga

Een familie paddenstoelen in het bos bij Sint Nicolaasga

Ik was met Nelleke op zoek naar koffie met appelgebak, en in het bos naast Sint Nicolaasga is Hotel Restaurant De Oorsprong te vinden. Ze noemen zichzelf rustiek en chic las ik zojuist op Google Maps toen ik het linkje maakt. Ok. Maar ze hebben erg lekker appelgebak. Het bos van Sint Nicolaasga is ook de moeite waard. Je kunt daar heerlijk een paar uurtjes wandelen. Deze familie paddenstoelen was nog volledig intact, een landschap op zich.

Paddenstoelen op een boomstronk

Paddenstoelen op een boomstronk

Ik weet niet meer zeker waar ik deze foto heb gemaakt. Volgens mij in het bos naast Sint Nicolaasga. Paddenstoelen die op een boomstronk groeien komen vaker voor, paddenstoelen zijn nu eenmaal gek op rottend hout, maar deze boomstronk had iets speciaals. Die schuine lijnen zijn heel apart. Ik denk dat dit de overgebleven sporen van een kettingzaag zijn. Met het licht wat een beetje van de zijkant komt lijken de sporen ook nog eens extra diep en vallen ze des te meer op.

Vier paddenstoelen in een Frans bos

Vier paddenstoelen in een Frans bos

Het is niet zo dat je naar Frankrijk moet als je paddenstoelen wilt gaan fotograferen. Een beetje bos in Nederland verschaft je alle paddenstoelen die je jezelf maar kunt voorstellen. Ik was in Frankrijk met de focus op de restanten van de Eerste Wereldoorlog. Maar als ik dan paddenstoelen tegenkom kan ik het natuurlijk niet laten. Plat op de bosgrond en in strekkende ligging foto’s maken. De heerlijke herfstlucht van een bos hoort ook in je kleding te zitten. Nog een belangrijke tip als je paddenstoelen gaat plukken en daarna gaat opeten…, je kunt alle paddenstoelen eten. Maar de meesten slechts één keer.

Vliegenzwammen langs het bos van Sint Nicolaasga

Vliegenzwammen langs het bos van Sint Nicolaasga

Tussen Sint Nicolaasga en Scharsterbrug heb je een afslag naar Langweer. Meteen na de afslag heb je aan de linkerkant van de weg (De Langwarderdijk) een bomenrij waar op het juiste moment prachtige vliegenzwammen te zien zijn. En niet een paar, er staan tientallen groepjes van meerdere vliegenzwammen. Als je dus vliegenzwammen wilt fotograferen, bij deze mijn tip voor de perfecte locatie. Het juiste moment moet je zelf nog even uitzoeken. En als je daar toch bent…, bij Hotel Restaurant De Oorsprong hebben ze heerlijke koffie met appelgebak.

Twee paddenstoelen in het bos van Gaasterland

Twee paddenstoelen in Gaasterland

Het najaar van 2017 is flink regenachtig geweest, september was een behoorlijk natte maand. In oktober was het weer wat beter, de weekenddagen met zon waren wat meer aanwezig. Zon, weekenddagen en oktober? Die drie woorden in één verhaal betekent dat wandelen in een bos voor mooie foto’s kan zorgen. Deze foto is gemaakt in één van de prachtige bossen in Gaasterland in Zuidwest-Friesland. Ik weet de naam van het bos niet, maar het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer ligt aan De Houtwal. Tip…, ga daar ook eens wandelen. De route met de witte paaltjes wordt uitstekend aangegeven door Staatsbosbeheer en heeft een lengte van zes á zeven kilometer. Je wandelt op heerlijke slingerpaadjes door een gevarieerde omgeving met een prachtig bos en langs fraaie weilanden.

Paddenstoelen - Paddenstoel in het Rijsterbos

Paddenstoel in het Rijsterbos

Het is mij in ieder geval twee keer gelukt om in het Rijsterbos een paddenstoel te fotograferen waarvan ik de officiële naam niet kan vinden. Het paddenstoelenboek van “Het Beste” gaf geen soelaas en ook online heb ik de de naam niet weten te ontdekken. Weet jij ‘m? Laat de officiële naam dan graag even weten via het contactformulier!

Paddenstoelen - Vliegenzwam in het Kuinderbos

Vliegenzwam in het Kuinderbos

Van deze paddenstoel weet ik de naam natuurlijk wel, de tekst van dat kabouterversje met die rood-met-witte-stippen zit diep in mijn hersenen gegraveerd. Deze foto heb ik niet met mijn spiegelreflexcamera gemaakt, maar met de Sony Cybershot RX100 Mark II. Niet een erg boeiende benaming inderdaad, maar het is een compact camera van Sony die ik in plaats van mijn, inclusief objectief, 4 kilo wegende fullframe DSLR meeneem op lange wandelingen. Deze compact camera is licht van gewicht, doet zijn soortnaam eer aan qua formaat en beschikt over een prachtige lens van Zeiss. Mijn favoriete merk objectieven!

Paddenstoelen in het Fonteinbos in Gaasterland

Paddenstoelen in het Fonteinbos

Herfst…, ik hou er van. Toen ik op een fraaie zondagmiddag in het Fonteinbos in Gaasterland paddenstoelen aan het fotograferen was kwam ik deze familie tegen. Ergens halverwege een boom. Fantastisch hoe zoiets groeit. Volgend jaar zal ik er vast wel weer langslopen in de herfst, ik ben benieuwd of de familie dan ook groter zal zijn.