Mijn nieuwste foto’s

Ik ben niet een fotograaf die héél veel foto’s maakt. Zo door het jaar heen zullen het er een paar honderd zijn. Van die enkele honderden vind ik er een paar mooi genoeg om ze online te delen, onder ander met jou. Ik heb deze pagina gemaakt om het de bezoekers van mijn site wat makkelijker te maken, want op deze pagina vind je altijd mijn tien nieuwste foto’s. Als je besluit weer eens terug te komen op mijn site, dan kun je het beste als eerste even op deze plek kijken. Dan hoef je niet alle fotoalbums door te wroeten en ben je meteen op de hoogte.

Oosterzee-Buren vanaf De Lanen

Oosterzee-Buren vanaf De Lanen

Zolang ik Nelleke ken vieren we ieder jaar sinterklaasavond bij haar familie. Dat is dermate gezellig dat we er voor de zekerheid ook blijven overnachten. Na een heerlijk en gezellig ontbijt laten we Borre nog even uit, die viert pakjesavond met ons mee, en daarna rijden we terug naar huis. Maar het Tjeukemeer lag er op 1 december 2019 dusdanig mooi bij dat ik weer even met mijn camera terug ben gereden om wat foto’s te maken. Aan de horizon zie je één van de twee kernen van het dorp Oosterzee…, Oosterzee-Buren. De andere dorpskern van Oosterzee heet Oosterzee-Gietersebrug. Ik heb de foto gemaakt vanaf de parkeerplaats De Lanen langs snelweg de A6 die het Tjeukemeer doorkruist.

Abstract riet in het Kuinderbos

Abstract riet in het Kuinderbos

Toen ik mijn mappen met nog onbewerkte foto’s langs ging kwam ik deze foto tegen. Het is een foto van een poel in het Kuinderbos bij Kuinre. Deze poelen zijn samen met vele natuurvriendelijke oevers speciaal aangelegd om libellen een goede leefomgeving te geven. Dat is helemaal gelukt, er schijnen inmiddels meer dan 45 libellensoorten in het Kuinderbos voor te komen. Ik was er vroeg in de ochtend, de libellen waren er nog niet. Althans…, ze waren er wel, maar ik zag ze niet. Nu ik de foto na een paar jaar weer zag heb ik ‘m wel nabewerkt en omgezet naar zwart-wit.

Een mistige ochtend in de buurt van Langelille

Een mistige ochtend in de buurt van Langelille

Een tijdje terug was ik aan het fotograferen geweest in het Kuinderbos, naast het plaatsje Kuinre. Het was een prachtige ochtend met fraaie mistbanken waar de opkomende zon zo nu en dan prachtig doorheen scheen. Ik dacht dat ik klaar was met fotograferen, maar toen ik via Langelille, een klein dorpje in de Friese gemeente Weststellingwerf naar huis reed zag ik de mist rond deze boerderij oplossen. Ja…, dan kun je doorrijden. Gelukkig heb ik dat pas gedaan nadat ik deze foto heb gemaakt.

Het viaduct bij parkeerplaatsen De Lanen en De Wiel

Het viaduct bij parkeerplaatsen De Lanen en De Wiel

Als je vaker dan één keer op mijn website komt kijken, dan zul je het al wel weten…, ik hou erg van zwart-wit foto’s. Zo nu en dan zet ik een foto van mijzelf om naar zwart-wit. In het mooie herfstlicht van begin december 2019 was ik vanaf parkeerplaats De Lanen, langs de A6 bij Oosterzee, het Tjeukemeer aan het fotograferen. Ik stapte in mijn auto om via parkeerplaats De Wiel terug naar huis te rijden, maar zag het herfstlicht op het hoge viaduct in de A6 vallen. Strakke, betonnen structuren zijn mijn ding niet echt, maar toen ik thuis aan het nabewerken was heb ik deze foto toch omgezet naar zwart-wit.

Paraplu's in het centrum van Bastogne

Paraplu’s in het centrum van Bastogne

In augustus 2019 was ik met Nelleke op vakantie in de Belgische Ardennen. Met onze camping als middelpunt, we huurden een gezellig, knus en oud chaletje, gingen we zo nu en dan met de auto op pad om dorpjes en steden in de buurt te bekijken. Bastogne was nog geen uur rijden, dus ook daar zijn we een middag naartoe geweest. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is heel hard gevochten om Bastogne, ik kende de stad vooral van de Amerikaanse serie Band of Brothers. Deze serie volgt waarheidsgetrouw de E ‘Easy’ Company van het 2nd Battalion van de 506th Parachute Infantry Regiment van de 101st Airborne Division. Easy Compagnie vocht mee tijdens de slag om Bastogne in het Ardennenoffensief. De 101st Airborne Division is tijdens die slag maar liefst drie weken achtereen door de Duitsers omsingeld geweest, maar hield stand. Het ontlokte een beroemde uitspraak aan een paratrooper van Easy Company: “Ze hebben ons omsingeld, de arme idioten.” Veel andere mensen kennen Bastogne van de wielerwedstrijd Luik-Bastenaken-Luik welke sinds 1892 wordt verreden. Want ja…, Bastenaken is Bastogne in het Frans.

Weispield

Weispield

Van 28 juni tot en met 15 juli 2018 vond op de Marchjepôle, één van de drie eilanden op de Tsjûkemar (het Tjeukemeer) in Friesland, het openluchttheater ‘Weispield’ van Iepenloftspul Bantegea plaats. Het theaterstuk ging over de relatief onbekende Nederlandse verzetsheld Lodo van Hamel. Van Hamel, in de Tweede Wereldoorlog luitenant-ter-zee tweede klasse bij de Koninklijke Marine, verrichte op verzoek van de Engelsen als spion werkzaamheden om het Nederlandse verzet in kaart te brengen en een actieve radioverbinding met Engeland op te zetten. Voor een briefing in Engeland zou hij met een watervliegtuig vanaf het Tjeukemeer opgepikt worden, maar dit mislukte twee keer. De derde keer werd hij verraden en gevangen genomen door de Duitsers waarna hij voor een vuurpeloton werd geëxecuteerd. Weispield is geschreven door Eelco Venema, speler en schrijver bij Tryater in Leeuwarden. Ik mocht de foto maken welke voor alle marketingactiviteiten is gebruikt. Je ziet hoofdrolspeler Marten Wesselius (Lodo van Hamel) op het Tjeukemeer in een klein roeibootje naar de hemel wijzen.

Hedera door roestige golfplaten

Hedera door roestige golfplaten

De natuur wint altijd. Zeker in de vorm van de fraaie klimop met de naam Hedera. Ik heb dezelfde klimop als op de foto, de Hedera colchica arborescens,  enkele jaren terug van onze woning gehaald. Je vindt nu nog de sporen in de steen van de buitenmuren terug. Dit is een hardnekkige woekeraar. Ik heb deze foto gemaakt in het Noord-Franse dorpje Remoiville, nabij het dorpje Louppy-sur-Loison waar ik in de herfst van 2019 met de familie van Nelleke een week op vakantie was. Deze woning op de foto was fraai afgewerkt met roestige, metalen golfplaten. Maar één heel klein gaatje is voor de natuur voldoende om de onteigening te starten. En een Hedera weet daar wel raad mee. Waardoor het schuurtje eigenlijk veel mooier wordt. Echt wabi-sabi!

Vergankelijkheid bij Theo Reitsma Recycling

Vergankelijkheid bij Theo Reitsma Recycling

Ik ken Theo Reitsma niet, maar enige jaren terug was ik op zijn sloopbedrijf in Kootstertille te vinden. Nou ja…, sloopbedrijf is een misschien enigszins ouderwetse omschrijving. Het is een recycling-bedrijf. Samen met nog een paar andere fotografen waren we daar de vergankelijkheid van de dingen aan het fotograferen. Dat lukte wel, want er werd daar op dat moment een grote kotter gesloopt. Of gerecycled. En kotters zijn van ijzer gemaakt en ijzer roest. Vergankelijker kan bijna niet. Het zoute water waarin kotters meestal hun werk doen vreet in razend tempo door ijzer heen. Totdat er niets meer overblijft.

Keuken in het Poptaslot

Keuken in het Poptaslot

De Heringastate, of ook wel in de volksmond het Poptaslot genoemd, is een state en museum in het dorp Marssum. In Friesland. Normaliter is het niet de bedoeling dat daar foto’s gemaakt worden, maar aan de groep fotografen waarmee ik een fotografiecursus volgende werden geen beperkingen opgelegd. Het is een foto die ik tegenkwam in mijn archiefmappen en al een tijdje bestaat. Volgens de omschrijving van de archiefmap ben ik namelijk in juli 2010 in het Poptaslot geweest. Maar dat stelt niets voor in vergelijking met de Heringastate. Die werd al in 1512 door de familie Heringa gebouwd.

Vaas op een schoorsteenmantel

Een lege vaas op een schoorsteenmantel

Een gat in een muur waar je een vuurtje in stookt ziet er niet heel fraai uit. Om één en ander wat fraaier te maken is de schoorsteenmantel uitgevonden. Als dat een relatief brede variant is kun je er iets opzetten, in dit geval een lege vaas. De schoorsteenmantel is eigendom van Nelleke’s jongste zusje en haar man, de vaas ook. Ik  kan niet antwoord geven op de vraag waarom de vaas leeg is. Maar leegheid is een mooie uitgangspositie voor iets nieuws.