Foto’s van mensen

Ik zal eerlijk zijn. Ik vind het vaak lastig om mensen te fotograferen. Er borrelen de hele tijd van die vragen op. Vinden ze het wel leuk dat ik ze fotografeer? Willen ze wel gefotografeerd worden? Vinden ze mij niet irritant met die camera? Misschien is dat allemaal wel zo. Of niet. Eigenlijk moet je mensen fotograferen gewoon doen. Je gedragen alsof het de normaalste zaak van de wereld is dat jij juist daar staat te fotograferen. En willen ze niet gefotografeerd worden? Dan vertellen ze je dat wel. Waarom fotografeer je mensen? Om die mooie momentjes. Het licht. De blik in iemands ogen. De humoristische of bizarre situatie. De menselijkheid van de mens.

De familie Adema in de Argonne

De familie Adema in de Argonne

Als je zo een beetje op mijn site rondkijkt dan is het je ongetwijfeld opgevallen dat ik geregeld foto’s deel die gemaakt zijn op de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog. Dat klopt, mijn schoonfamilie heeft daar bovengemiddeld belangstelling voor. Ik inmiddels ook. Mede dankzij het verhaal van Meinze Jochum Hettinga. We bezoeken samen soms bijzondere plekken. Deze foto maakte ik in een dicht naaldbos waar zo nu en dan voorzichtig wat zonlicht naar beneden kwam. We waren op zoek naar Blinkzentrale Walhalla, een toentertijd hypermodern zendstation voor optische morsesignalen. Welke overigens nooit afgebouwd is door de Duitsers. Ze waren toen al druk bezig met het verliezen van de oorlog.

Mensen - Twee jonge skaters in Almere

Twee jonge skaters in Almere

In juni 2013 liep ik mee tijdens een workshop straatfotografie welke georganiseerd werd door CameraNU.nl, het bedrijf waar ik toen werkte. Onder begeleiding van mijn toenmalige collega Ruud van der Lubben gingen een tiental deelnemers het centrum van Almere in om daar, al rondlopende, straat te leren fotograferen. Deze twee jonge skaters gingen lekker los op de gladde stenen, de meeste deelnemers aan de workshop hebben wel enkele foto’s van ze gemaakt.

Jule en Mare bij het graf van Meinze Jochum Hettinga

Jule en Mare bij het graf van Meinze Jochum

Al vanaf 2009 ga ik iedere twee jaar met mijn schoonouders Hilbrand en Marijke Adema, hun dochters Nelleke, Doortje en Mickey en mijn collega schoonzoons Jelmer en Puck naar de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog. Vooral die rondom Verdun en in de Argonne. De twee laatste edities aangevuld met twee superlieve nichtjes. Ook in de herfstvakantie van 2017 waren we weer in Frankrijk. Waar ik deze bijzondere foto van Jule en Mare maakte. Inderdaad…, mijn twee nichtjes. Ze staan beide bij het graf van Meinze Jochum Hettinga, op de enorme Amerikaanse begraafplaats nabij Romagne-sous-Montfaucon in de Argonne. Wil je daar meer over weten? Ik heb het verhaal van Meinze Jochum Hettinga in een blog verteld.

Weispield

Weispield

Van 28 juni tot en met 15 juli 2018 vond op de Marchjepôle, één van de drie eilanden op de Tsjûkemar (het Tjeukemeer) in Friesland, het openluchttheater ‘Weispield’ van Iepenloftspul Bantegea plaats. Het theaterstuk ging over de relatief onbekende Nederlandse verzetsheld Lodo van Hamel. Van Hamel, in de Tweede Wereldoorlog luitenant-ter-zee tweede klasse bij de Koninklijke Marine, verrichte op verzoek van de Engelsen als spion werkzaamheden om het Nederlandse verzet in kaart te brengen en een actieve radioverbinding met Engeland op te zetten. Voor een briefing in Engeland zou hij met een watervliegtuig vanaf het Tjeukemeer opgepikt worden, maar dit mislukte twee keer. De derde keer werd hij verraden en gevangen genomen door de Duitsers waarna hij voor een vuurpeloton werd geëxecuteerd. Weispield is geschreven door Eelco Venema, speler en schrijver bij Tryater in Leeuwarden. Ik mocht de foto maken welke voor alle marketingactiviteiten is gebruikt. Je ziet hoofdrolspeler Marten Wesselius (Lodo van Hamel) op het Tjeukemeer in een klein roeibootje naar de hemel wijzen.

Mensen - Twee kinderen in de zonsondergang

Twee kinderen in een zonsondergang

Op een natuurcamping in Zweden, waar Nelleke en ik twee weken kampeerden, was er over de meren daar altijd wel een op z’n minst erg fraaie zonsondergang te bewonderen. ‘s Avonds trokken veel mensen met hun camera naar de oever, en ik was daar ook geregeld te vinden. Deze foto heb ik niet eens bewust gemaakt, ik bewoog mijn camera langs de horizon en drukte per ongeluk af. Maar soms werkt dat gewoon op die manier.

Mensen - Hilbrand Adema en zijn ochtendkrant

Hilbrand Adema en zijn ochtendkrant

Mijn schoonvader leest ‘s ochtends graag de krant. Waarom mensen een krant lezen is mij een raadsel, zie mijn verhaal over het niet meer lezen of kijken over of naar nieuws, maar ieder haar of in dit geval zijn ding. Ik maak niet elke ochtend mee dat mijn schoonvader de krant leest. De beste man woont, niet geheel verrassend samen met mijn schoonmoeder, zo’n 40 kilometer verderop. Toen ik deze foto maakte waren we echter met mijn schoonouders, hun drie dochters én bijbehorende kerels waaronder ikzelf een lang weekend op Vlieland aan het beleven. Hoe kun je bij zulk licht dan geen foto maken?

Mensen - Moeder en dochter in Almere

Moeder en dochter in Almere

Ook deze foto is gemaakt in juni 2013, toen ik meeliep tijdens een workshop straatfotografie welke georganiseerd werd door CameraNU.nl, het bedrijf waar ik toen werkte. Onder begeleiding van mijn toenmalige collega Ruud van der Lubben gingen een tiental deelnemers het centrum van Almere in om daar, al rondlopende, straat te leren fotograferen. Ergens in één van de winkelcentra is een ondergrondse promenade, ik fotografeerde hier over een reling naar beneden. Ik denk niet dat deze twee dames in de gaten hebben gehad dat ze gefotografeerd werden. En dat maakt een foto alleen maar mooier.

Puck op de begrafenis van oma

Puck op de begrafenis van oma

Eind maart 2017 overleed de oma van Nelleke op 90-jarige leeftijd. Samen met Nelleke’s ouders, de twee zussen van Nelleke, Nelleke, de twee collega zwagers en ik hebben we de begrafenis en bijbehorende plechtigheid voorbereid. De één met wat meer taken als de ander, maar samen hebben we er iets heel moois van gemaakt. Veel muziek en beeld en weinig woorden. Na het opbouwen van diverse apparatuur met daaruit voortkomende soundchecks zocht mijn zwager Puck even een momentje rust. Dat zag ik net op tijd en zonder dat hij het wist kon ik deze foto maken.

Mensen - Drie meiden op het strand van Vlieland

Drie meiden op het strand van Vlieland

Tijdens een lang weekend met schoonouders, de drie dochters én bijbehorende kerels waaronder ik, hadden we in ons hoofd gehaald het hoogste duin van Vlieland te beklimmen. Het Vuurboetsduin is met zijn 45 meter ook meteen het hoogste punt in Friesland en dat geeft dus een uitstekend uitzicht. Het klimmen viel wel mee, het bleek wandelend en zonder touw en karabijnhaken te kunnen. Ik keek niet alleen in de verte maar ook naar beneden, en daar waren deze drie dames te vinden. Nu kan dat in deze context een amper boeiend onderwerp zijn, maar toen ik de foto later in Photoshop terug zag ontdekte ik de lijnen tussen de drie-eenheid zee, strand en duin. En dan ga je zo’n foto ineens heel anders bekijken. Waarom ze met z’n drieën naar die paal staan te kijken is verder onopgehelderd gebleven.

Mensen - Onderhoud Butte de Montsec

Onderhoud Butte de Montsec

De Butte de Montsec is een Amerikaans herdenkingsmonument bij de Franse plaats Montsec. Het monument is geplaatst op de top van een 380 meter hoge berg. In de Eerste Wereldoorlog zijn een enorme hoeveelheid Amerikaanse jongemannen gesneuveld, de Butte de Montsec herdenkt de gevallenen tijdens een offensief nabij Saint-Mihiel. Mijn schoonvader is erg betrokken bij de geschiedenis rondom de Eerste Wereldoorlog, mede dankzij een in Frankrijk voor Amerika gesneuveld familielid. Wij waren in 2013 voor de derde keer op de slagvelden rondom Verdun te vinden, overal werden de grotere monumenten gerestaureerd. Want een jaar later, in 2014, zou het immers 100 jaar geleden zijn dat Duitsland het neutrale België binnenviel. En zo’n “jubileum” zorgt natuurlijk voor heel veel extra herdenkingen. En dan moeten de monumenten natuurlijk op hun mooist zijn.

Mensen - Vier Yogadames

Vier Yogadames

Nelleke beoefent twee avonden in de week Yoga bij Yogastudio Puurbalans in Lemmer. Daarnaast verzorgt ze geregeld de supergezonde catering als Yogalerares Joyce van Dijk van Puurbalans een evenement organiseert. Uiteraard vanuit de gedachte achter Nelleke’s website Proeven met Liefde. Ook Machteld Holtrop en Arianne Wondergem zijn geregeld betrokken bij deze evenementen, vandaar dat Joyce een keer een gezamenlijke foto gemaakt wilde hebben. Met alle plezier natuurlijk. Op de achtergrond zie je het in 2012 geopende Beachclub Lemmer.

Samen alleen

Samen alleen

Vroeger kwam ik nog weleens op forums met als hoofdonderwerp fotografie. Daar heb ik veel geleerd. Ik postte dan een foto en meer dan uitstekende fotografen namen dan geregeld de moeite om, meestal redelijk opbouwend, kritisch te reageren. In die tijd heb ik ook geleerd dat er enkele regels zijn in fotografie. Heel veel fotografen vinden dat de horizon niet in het midden van een foto mag. Die moet zich exact op een derde van de totale hoogte van de foto bevinden. Want iedereen heeft de horizon al in het midden. Ze vergaten voor het gemak dat na al hun adviezen iedereen op die forums de horizon op een derde ging plaatsen waardoor “in het midden” ineens niet zo heel gewoon meer was. Op deze foto zie je een bevroren IJsselmeer, gezien vanaf het strand van Enkhuizen. De horizon “zit” niet op de helft, en al helemaal niet op een derde. Ik hoop dat het mag.

Leerbewerker in het Kuinderbos

Leerbewerker in het Kuinderbos

Al een paar jaar maak ik in opdracht van Staatsbosbeheer en de Lionsclub Noordoostpolder de foto’s tijdens de Buitendag Noordoostpolder. De Buitendag vindt plaats op tweede paasdag. Ik doe dit met veel plezier, zéker als het mooi weer is. Editie 2017 kende slechts enkele hagelbuien dus ik ben met veel plezier aan het fotograferen geweest. Deze man was in het zogenaamde ridderdorp, een dorp gebouwd door de Ridders van de IJssel uit Kampen, leer aan het bewerken. Een echte ambachtsman, hij was zó geconcentreerd bezig dat hij mij niet heeft opgemerkt. En dat levert altijd de leukste foto’s op.

Mensen - Drie meiden in Almere

Drie meiden in Almere

Op mijn site zijn meerdere foto’s te vinden die gemaakt zijn in het centrum van Almere. Deze foto is gemaakt in juni 2013 toen ik meeliep tijdens een workshop straatfotografie welke georganiseerd werd door CameraNU.nl, mijn toenmalige werkgever. Ik zag deze drie meiden op elkaar af komen en maakte als straatfotograaf in spe natuurlijk een foto. Na het maken van de foto werd ik direct aangesproken door de bijbehorende moeder. Waar ik dan wel mee bezig dacht te zijn. Ook dat hoort bij straatfotografie en het was natuurlijk een terechte vraag. Na mijn uitleg heb ik toestemming gekregen om de foto op mijn website te plaatsen. Hierbij nogmaals mijn dank daarvoor.

Mensen - Visser op het Tjeukemeer

Visser op het Tjeukemeer

Soms kom je er nog eentje tegen. Een beroepsvisser. Deze visser voert en vaart zijn beroep uit op het Tjeukemeer, en dat is heel vlakbij waar ik woon. Er was een tijd dat ik nog in Heerenveen werkte, toen reed ik ‘s ochtends over de A6 richting het bedrijf waar ik mijn werkzaamheden verrichtte. En nu is ‘s ochtends vroeg net het moment dat beroepsmatig vissenden vaak hun ding doen. Ik had een camera mee en ben natuurlijk even uit de auto gestapt om deze foto te maken. Op de achtergrond zie je de enkele boerderijen die tussen Oosterzee-Buren en Oosterzee-Gietersebrug zijn te vinden.