Foto’s van landschappen

Mijn vrouw Nelleke en ik wandelen geregeld. Soms stappen we in de auto en rijden we ergens naartoe waar we kunnen wandelen, soms maken we een wandeling in onze eigen omgeving. Een weekendje weg is ook altijd leuk. Naar één van de Waddeneilanden, de Veluwe of Brabant, overal is het mooi. Nooit vergeten tijdens dit soort uitstapjes…, je camera meenemen. Ik heb ooit een keer een leuke vraag en bijbehorend antwoord gehoord welke ik graag met jullie wil delen. Wat is de beste camera? De camera die je bij je hebt natuurlijk! Mooie landschappen zijn overal te vinden en een prachtig onderwerp om te fotograferen. Maar neem altijd een camera mee op je wandeltochten, welke dan ook.

Landschappen - Mistige ochtend nabij Bantega

Een mistige ochtend nabij Bantega

Soms kan het raar lopen. Ik was in het Kuinderbos geweest om libellen te fotograferen en sloeg op de terugweg naar huis bij toeval ergens linksaf waar ik normaliter rechtdoor zou gaan. Toen zag ik dit tafereel en maakte een foto. Soms is dat gewoon zo. Dit verhaal in het lang vind je op de speciale fotoverhaalpagina. Deze foto is er overigens ook in zwart wit, die vind je niet geheel verrassend op de fotopagina “Zwart wit“.

Landschappen - Otterweg op een vroege ochtend

De Otterweg op een vroege ochtend

Dit is soms mijn uitzicht als ik ‘s ochtends vroeg over onze brug naar mijn auto wandel om naar mijn werk te gaan. Ik moet er persoonlijk niet aan denken om deze wandelroutine in een vinexwijk te verrichten waar iedereen in exact hetzelfde type huis woont, dezelfde voortuin met strakke grijze betegeling heeft en bij benadering in dezelfde twee soorten auto’s rijdt. Ieder zijn ding natuurlijk, maar ik prijs mij gelukkig dat ik ooit de kans heb gekregen én gegrepen om hier te gaan wonen. Zo’n vrij uitzicht…, wat een heerlijk begin van de dag.

Een mistige ochtend in de buurt van Langelille

Een mistige ochtend in de buurt van Langelille

Een tijdje terug was ik aan het fotograferen geweest in het Kuinderbos, naast het plaatsje Kuinre. Het was een prachtige ochtend met fraaie mistbanken waar de opkomende zon zo nu en dan prachtig doorheen scheen. Ik dacht dat ik klaar was met fotograferen, maar toen ik via Langelille, een klein dorpje in de Friese gemeente Weststellingwerf naar huis reed zag ik de mist rond deze boerderij oplossen. Ja…, dan kun je doorrijden. Gelukkig heb ik dat pas gedaan nadat ik deze foto heb gemaakt.

Brug in het Fonteinbos

Brug in het Fonteinbos

Ik was op pad voor het fotograferen van paddenstoelen in het fraaie licht van die ene zondagmiddag in oktober 2017. Maar een prachtige route van Staatsbosbeheer bracht mij langs dit meertje in een Gaasterlands bos. En dan kun je wel paddenstoelen willen fotograferen, maar zo’n brug in het herfstlicht laat je toch niet links liggen? Wel letterlijk overigens, want als je de witte paaltjes van Staatsbosbeheer volgt loop je rechts om het meertje heen.

Herfstlicht bij het Ossuarium van Douaumont

Herfstlicht bij het Ossuarium van Douaumont

Het Ossuarium van Douaumont (l’Ossuaire de Douaumont). Een monument waarin zich de stoffelijke resten van meer dan 130.000 ongeïdentificeerde Franse en Duitse soldaten bevinden die zijn gesneuveld tijdens de slag om Verdun in de Eerste Wereldoorlog. Ik liep rond op de indrukwekkende begraafplaats en zag dit licht in de bomen rondom het Ossuarium ontstaan. Het licht op een later tijdstip van de dag in combinatie met de herfstkleuren in de bossen kunnen in Noordoost-Frankrijk indrukwekkend zijn. Gelukkig had ik een camera mee.

Abstract riet in het Kuinderbos

Abstract riet in het Kuinderbos

Toen ik mijn mappen met nog onbewerkte foto’s langs ging kwam ik deze foto tegen. Het is een foto van een poel in het Kuinderbos bij Kuinre. Deze poelen zijn samen met vele natuurvriendelijke oevers speciaal aangelegd om libellen een goede leefomgeving te geven. Dat is helemaal gelukt, er schijnen inmiddels meer dan 45 libellensoorten in het Kuinderbos voor te komen. Ik was er vroeg in de ochtend, de libellen waren er nog niet. Althans…, ze waren er wel, maar ik zag ze niet. Nu ik de foto na een paar jaar weer zag heb ik ‘m wel nabewerkt en omgezet naar zwart-wit.

Landschappen - Aanlegsteiger op de Vliehors

Aanlegsteiger op de Vliehors

De Vliehors is een erg breed gedeelte van het strand op Vlieland, met een oppervlakte van ongeveer 24 vierkante kilometer. Het grootste gedeelte van de Vliehors is in gebruik als militair oefenterrein van de Koninklijke luchtmacht. ’s Zomers bestaat er een rechtstreekse vaarverbinding tussen Vlieland en Texel. Dat scheelt eerst naar Harlingen varen, dan met de auto naar Den Helder rijden en vanuit daar vervolgens naar Texel varen. Op deze foto zie je de staanders van de steiger die daarvoor wordt gebruikt. In de periode dat ik de foto maakte lagen de steigerplanken er nog niet op. Ben je benieuwd naar de zwart wit versie van deze foto? Op de pagina “Zwart wit” vind je ‘m.

Eén stam met plekken zonder schors

Eén stam

Ik liep met mijn schoonfamilie door een prachtig naaldbos in de Argonne in Frankrijk. Op zoek naar een nooit door de Duitsers afgebouwde bunker die in de Eerste Wereldoorlog gebruikt zou worden als zendstation. Ik was op dit moment niet bewust op zoek naar een foto, maar ik fotografeerde het licht wat tussen de kaarsrechte stammen viel. Pas terug in ons vakantiehuisje, waar ik mijn foto’s bekeek op de laptop van Nelleke, viel mij deze stam op. Die ik onbewust exact in het midden had gefotografeerd. Waarom er zoveel schors mist bij juist deze stam weet ik niet. Misschien dat dieren het gedaan hebben, misschien is de stam aangetast door een ziekte.

Oosterzee-Buren vanaf De Lanen

Oosterzee-Buren vanaf De Lanen

Zolang ik Nelleke ken vieren we ieder jaar sinterklaasavond bij haar familie. Dat is dermate gezellig dat we er voor de zekerheid ook blijven overnachten. Na een heerlijk en gezellig ontbijt laten we Borre nog even uit, die viert pakjesavond met ons mee, en daarna rijden we terug naar huis. Maar het Tjeukemeer lag er op 1 december 2019 dusdanig mooi bij dat ik weer even met mijn camera terug ben gereden om wat foto’s te maken. Aan de horizon zie je één van de twee kernen van het dorp Oosterzee…, Oosterzee-Buren. De andere dorpskern van Oosterzee heet Oosterzee-Gietersebrug. Ik heb de foto gemaakt vanaf de parkeerplaats De Lanen langs snelweg de A6 die het Tjeukemeer doorkruist.

Landschappen - Zwemmersvlot in Lake Åsnen

Zwemmersvlot in lake Åsnen

Ik zocht mij wezenloos op mijn toetsenbord om Lake Åsnen goed te kunnen typen, maar gelukkig bood Google hulp. Zo’n “A” met een rondje erop kennen we niet in Nederland. In Zweden wordt zo’n “Å” wel gebruikt. Nelleke en ik zijn twee weken aan het kamperen geweest in dat prachtige land, op een natuurcamping direct liggend aan, inderdaad, Lake Åsnen. Een meer van zo’n 160 vierkante kilometer. Dit vlot ligt op zo’n 300 meter vanaf de campingoever in het meer om zwemmers een tussenstop te bieden. Of om natuurlijk lekker zon te baden, want dat kan ook prima in Zweden.

Walhalla

Walhalla

Al vanaf 2009 ga ik iedere twee jaar met mijn schoonouders, hun drie dochters en mijn twee collega schoonzoons naar de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog. Vooral die rondom Verdun en in de Argonne. Deze foto heb ik gemaakt in één van de bossen van de Argonne waar de uiteindelijk niet afgebouwde Blinkzentrale Walhalla van het Duitse leger was te vinden. Deze Blinkzentrale zou worden gebruikt om met lichtflitsen morse over te seinen naar andere centrales in de Argonne. Communicatie via kabels was niet altijd mogelijk in gebieden waar veel bombardementen plaatsvonden en deze centrales zouden dat probleem oplossen. De Blinkzentrale zie je overigens niet op de foto. Het prachtige bos wel.