Foto’s van insecten

Sinds ik de beschikking heb over een macrolens is er letterlijk een wereld voor mij opengegaan. Een kleine wereld. De wereld van insecten welteverstaan. Ik was gewend aan de grote wereld, met grotere dieren als katten, kippen, schapen, koeien, paarden en zo nu en dan per ongeluk een olifant. Een macrolens projecteert insecten veel groter op de sensor van je camera dan dat een normaal objectief doet. En zo zie je ineens hele fraaie details verschijnen waar je normaal zomaar voorbij loopt. Je moet wel een beetje geduld hebben, insecten hebben niet de ingebouwde neiging om heel lang stil te zitten. Maar waarom zou je haastig zijn? Kijkend door een macrolens zie je een wereld op zich. Daar kan je uren naar kijken!

Insecten - Lieveheersbeestje op een grasspriet

Lieveheersbeestje op een grasspriet I

Lieveheersbeestjes hebben voor mij iets. Waarom weet ik niet. Het zal wel komen omdat lieveheersbeestjes qua voeding een sterke voorkeur hebben voor dieren die beginnen met een “b” en eindigen met “ladluis”. Omdat ik een moestuin heb die zo nu en dan veel van deze dieren bevat, vooral tuinboontjes zijn favoriet, helpen de lieveheersbeestjes mij om mijn moestuin op een natuurlijke manier te beheren. Zonder bestrijdingsmiddelen. Want lieveheersbeestjes zijn wél gek op bladluizen.

Klein geaderd witje op IJzerhard I

Klein geaderd witje op IJzerhard I

In onze tuin vind je veel IJzerhard ofwel Verbena bonariensis. Een hele aantrekkelijke plant voor honingbijen, die ik zelf heb, en vlinders. Ik moet erbij vermelden dat ik deze plant zelf ook erg mooi vind, met die fragiele paarse bloemetjes op die stevige stengels. Als de planten bloeien ben ik geregeld in de buurt te vinden, want er gebeurt altijd wel wat op IJzerhard. Ik had tijdens het maken van deze foto geluk met het tegenlicht, het werd prachtig gefilterd door een boom van de buren. En dan doet zo’n klein geaderd witje het natuurlijk hartstikke mooi op de foto.

Vlieg op een rietstengel

Vlieg op een rietstengel

Nog zo’n tip voor fotografie. Wacht niet tot de wekker uit zichzelf af gaat. Of je moet ‘m op een vroege tijd instellen. ‘s Ochtends zijn er veel insecten te vinden die op de zon wachten zodat de dauw op hun lijf kan verdampen. Behalve dat die dauw voor hele mooie plaatjes kan zorgen, zorgt het er ook voor dat de insecten wat langer blijven zitten. Waardoor je iets dichterbij kunt komen met je macrolens. Plus dat het licht ‘s ochtends erg mooi kan zijn.

Klein geaderd witje op IJzerhard III

Klein geaderd witje op IJzerhard III

Het macro-objectief van Canon welke ik ooit kocht doet het helemaal prima. Er zit beeldstabilisatie op, waardoor ik ook bij wat minder goede lichtomstandigheden nog kan fotograferen zonder de ISO-waarde van de camera teveel omhoog te moeten schroeven. Wat weer minder ruis tot gevolg heeft en dus ook weer iets scherpere foto’s. Voor de liefhebbers van materiaal…, ik gebruik het Canon EF 100mm f/2.8L USM IS macro-objectief. Hier heb ik scherpgesteld op het oog van dit klein geaderd witje. Het menselijk ook gaat van nature altijd op zoek naar de ogen van andere mensen en dieren. Dat komt voort uit de neiging om snel weg te kunnen als iets of iemand kwaad in de zin heeft. Dat is meestal wel uit de ogen af te lezen. Maar omdat mensen deze neiging hebben moet je als fotograaf altijd zorgen dat de ogen van mensen en dieren scherp op foto’s terecht komen. Maar met zo’n fraai macro-objectief lukt dat wel.

Lieveheersbeestje op een grasspriet

Lieveheersbeestje op een grasspriet II

Het lieveheersbeestje. Of eigenlijk liever nog het zevenstippelig lieveheersbeestje. Of Coccinella septempunctata voor hen die nog fraaiere etiketjes willen gebruiken. Sommige mensen geloven dat een lieveheersbeestje geluk brengt als ze op je landen. Ik hoor niet bij die mensen. Dingen gebeuren of ze gebeuren niet. De rest eromheen zijn prachtige verhalen. Een tiental jaren terug waren er ook mensen die geloofden dat zinloos geweld zou verminderen als je plaatjes van lieveheersbeestjes op stoepen ging plakken. Hun prachtige intenties ten spijt…, dat heeft niet gewerkt. Je zou daar ook geen lieveheersbeestje voor moeten gebruiken. Juist dieren maken geen onderscheid tussen goed en kwaad. Dat soort tegenstellingen wordt alleen door het menselijk ras gebruikt. Ik vind lieveheersbeestjes leuke dieren. Ze helpen mee in de moestuin om de luizen van de tuinboontjes te verwijderen en ik help de lieveheersbeestjes om plekjes te creëren waar ze kunnen schuilen. En zo nu en dan lukt het om er een mooie foto van te maken.

Klein geaderd witje op IJzerhard II

Klein geaderd witje op IJzerhard II

Koolwitjes en de prachtige plant IJzerhard ofwel Verbena bonariensis doen het prima samen. We hebben door de enorme hoeveelheid verschillende planten in onze tuin heel veel insecten om ons heen. IJzerhard heeft een grote aantrekkingskracht op vlinders. Op een rustig, zonnige zomeravond verbaas ik mij geregeld over de tientallen koolwitjes en klein geaderde witjes die in onze tuin rondfladderen. Het resultaat van veel vlinders zoals koolwitjes in onze tuin is de grote hoeveelheid rupsen in onze kolen. Maar we hebben ook veel kool- en pimpelmezen rondom ons huis. Want daar hangen we altijd veel nestkasten voor op. Omdat zij in hun jongen rupsen eten. Veel. Maar er blijven er gelukkig nog genoeg over voor een volgende generatie vlinders.

Insecten - Twee kevertjes op een rietstengel

Twee kevertjes op een rietstengel

Voor ons huis hebben wij een sloot van ongeveer 12 meter breed, oorspronkelijk een trekvaart voor in de buurtweilanden afgegraven turf, later voor pramen met melkbussen vanuit de melkveehouderijen en nu voor de mooi. Gemeente De Fryske Marren vindt het jaarlijks schoonmaken van deze trekvaart noodzakelijk, maar doet dat slechts half. Voor ons huis vind je dus een rietkraag van zo’n 6 meter. Ik denk niet als een ambtenaar dus ik begrijp daar niets van, maar deze twee kevertjes beleven er in ieder geval het nodige plezier aan.