Foto’s van gebouwen en architectuur

Door de geschiedenis heen en zeker de laatste honderden jaren hebben mensen er voor gezorgd dat ze konden wonen in soms bijzonder fraaie onderkomens of juist het tegenovergestelde. Tenten, boomhutten, schuurtjes, huisjes, huizen, bungalows, villa’s, landhuizen, burchten en kastelen. Je kunt het zo gek niet bedenken of er wonen mensen in. Tegenwoordig brengen mensen daarnaast een groot deel van hun leven door in rechthoekige, in mijn ogen niet heel bijzonder fraaie, glazen kantoorpanden. Ik heb zelf niet heel veel met gebouwen en architectuur, maar soms kan zelfs ik een bepaalde schoonheid ontdekken in het lijnenspel van moderne kantoorpanden of in het imposant zijn van grote kastelen.

Gebouwen en architectuur - Barak in Romagne-sous-Montfaucon

Barak in Romagne-sous-Montfaucon

Romagne-sous-Montfaucon. Zelfs als je maar een heel klein beetje kennis hebt van de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog ken je deze naam vast van horen zeggen of zien lezen. Het kleine dorpje in het Franse Romagne waar een enorm Amerikaans kerkhof is te vinden waar niet minder dan 14.246 gesneuvelde soldaten hun laatste rustplaats hebben gevonden. Er is in Romagne-sous-Montfaucon meer te vinden wat herinnert aan de massaslachtingen die van 1914 tot en met 1918 plaatsvonden, onder andere dit schuurtje. Die in Franse stijl, dus niet netjes maar efficiënt, is opgebouwd uit in de omgeving gevonden restanten van de oorlog.

Het viaduct bij parkeerplaatsen De Lanen en De Wiel

Het viaduct bij parkeerplaatsen De Lanen en De Wiel

Als je vaker dan één keer op mijn website komt kijken, dan zul je het al wel weten…, ik hou erg van zwart-wit foto’s. Zo nu en dan zet ik een foto van mijzelf om naar zwart-wit. In het mooie herfstlicht van begin december 2019 was ik vanaf parkeerplaats De Lanen, langs de A6 bij Oosterzee, het Tjeukemeer aan het fotograferen. Ik stapte in mijn auto om via parkeerplaats De Wiel terug naar huis te rijden, maar zag het herfstlicht op het hoge viaduct in de A6 vallen. Strakke, betonnen structuren zijn mijn ding niet echt, maar toen ik thuis aan het nabewerken was heb ik deze foto toch omgezet naar zwart-wit.

Gebouwen en architectuur - Vervallen schuurtje in Zweden

Vervallen schuurtje in Zweden

Ik heb een navigatiesysteem van Tomtom. Je kunt dan de snelste route naar een bestemming kiezen of de kortste. In het laatste geval kom je langs plekken waar de rest van de mensheid amper komt, en op vakantie in Zweden kom je dan op hele bijzondere locaties terecht. Zo stond dit vervallen hutje zomaar ergens in de bossen verscholen. Ik zag het nog nét staan in het voorbij rijden.

Gebouwen en architectuur - Ruïne op de slagvelden van Frankrijk

Ruïne op de slagvelden van Frankrijk

Mijn schoonvader, in mijn specifieke geval de vader van Nelleke dus, is bescheiden idolaat van de historie rondom de Eerste Wereldoorlog en dan met name van het buitenproportionele geweld wat rondom Verdun plaats heeft gevonden. Niet omdat mijn schoonvader gek is op buitenproportioneel geweld, maar omdat een familielid in die oorlog is gesneuveld en daar op een enorm Amerikaans kerkhof ligt begraven. Iedere twee jaar trekken we met inmiddels 11 personen in de herfstvakantie naar Noord Frankrijk om weer ietsje meer geschiedenis op te doen én foto’s te maken.