Foto’s van dieren

Mensen zijn bijzondere wezens, maar dieren niet minder. Van onze katten, onze chocoladebruine labrador retriever en de egels, de muisjes, insecten en vogels in onze tuin tot de schapen, koeien, Friese paarden, roofvogels, ooievaars, uilen en zilverreigers die bij ons in en over de weilanden lopen en vliegen. De enorme diversiteit in de natuur is iets waar ik mij de rest van mijn leven over zal blijven verwonderen. En ondanks de diversiteit is alles toch één organisme wat samenwerkt om tot een perfect functionerend geheel te komen. Dieren zijn daar goed in, veel beter dan mensen. Dieren nemen wat ze nodig hebben, niet meer en niet minder. Een mens wil nog wel eens meer nemen dan nodig is. Daarom hou ik zo van dieren…, dieren zijn altijd zichzelf en nooit onecht. In tegenstelling tot wij, de mens.

Zwaantje tussen het riet

Zwaantje tussen het riet

In het voorjaar van 2016 was er in de brede sloot die voor ons huis langs loopt iets bijzonders aan de hand. In de vorm van een cirkel en met heel veel riet. Er waren een mijnheer en mevrouw zwaan namelijk een nest aan het bouwen. Tegen de wal van ons erf aan, een meter of 10 bij ons keukenraam vandaan. Nelleke en ik hebben het allemaal mee beleefd. Van de bouw van het nest tot het verdedigen van de vijf eieren door manlief. Die ons voorerf tot zijn territorium had uitgeroepen. Waardoor ‘s ochtends naar onze auto lopen een iets andere dimensie kreeg. De vijf eieren werden uiteindelijk vijf jonge zwaantjes. Op deze foto zie je eentje die nét voor het eerst aan het zwemmen is. Voorzichtig aan, en zich zo nu en dan verstoppend achter wat rietstengels. Grappig om te zien dat die kleine, witte, pluizige dingen meteen blijven drijven en weten hoe dat zwemmen in zijn werk gaat.

Borre tussen de bladeren

Borre tussen de bladeren

Borre is een roedeldier. Want Borre is een hond. Honden zijn dat. Hij weet niet waarom hij dat is, hij is dat gewoon. Roedeldier zijn betekent dat hij zowel Nelleke als mij in de buurt wil hebben. Hij is op zijn gelukkigst als we met ons drieën zijn. Of met ons vijfen, maar onze twee katten Mickey en Doortje zijn het daar niet mee eens. Soms passen we óók op de katten van de buren. Zij hebben er ook twee. Ziezo en Zozie. Of Nelleke, of ik ga deze twee dan eten geven. Tot onvrede van Borre, hij ziet dan een derde deel van zijn roedel over het hek verdwijnen. Met het nodige gepiep en geblaf als gevolg. Want hij wil mee. En dat lukt niet. Want alleen zijn kop past door onze beukenhaag.

Dieren - Zwanen in de ochtend nabij Bantega

Zwanen nabij Bantega in de ochtend

Ik had de foto “Zeven zwanen in de ochtend nabij Bantega” kunnen noemen, maar dan krijg je via het contactformulier weer reacties als “ja mooi, maar ik zie er maar twee”. Wat inderdaad klopt. Mits je slechts naar de voorgrond kijkt. Ergens verderop in de mist zwemmen er nog vijf.

Dieren - Zeehonden voor Rottumerplaat

Zeehonden voor Rottumerplaat

oms heb je geluk en komt er een redelijk unieke fototrip op je pad. Samen met een 15-tal andere fotografen belandde ik al varend en Wadlopend op Rottumeroog, een klein Waddeneiland ten oosten van het Duitse Waddeneiland Borkum. Bekeken vanaf Rottumeroog is Borkum traanopwekkend lelijk met al die betonnen hotels, maar dat geheel terzijde. Het onbewoonde Rottumeroog hoort bij Groningen. Rottumeroog valt onder de allerstrengste regels die maar voor een beschermd natuurgebied noodzakelijk kunnen zijn, vandaar dat dit een redelijk unieke fototrip was. Deze foto heb ik genomen vanaf de boot, vlak voordat we gingen droogvallen om verder te gaan Wadlopen.

Vier Friese paarden

Vier paarden

Paarden zijn prachtige, bijzondere dieren en een Fries paard helemaal. Onze overburen hebben nog weleens wat Friese paarden in hun weiland lopen, en dit viertal zorgt altijd voor een prachtig uitzicht vanuit onze keuken. Ik weet niet meer waar ze op dit moment naar stonden te kijken, maar het was blijkbaar interessanter dan ik voor ze was. Misschien waren ze op zoek naar hun vier ruiters. Nu maar hopen dat het niet die van de Apocalyps waren. Maar we zijn er nog steeds, dus wellicht keken ze ergens anders naar.

Toen Borre nog wat jonger was

Toen Borre nog een beetje jonger was

Op deze foto is Borre, onze bruine labrador retriever, een paar maanden oud en nog redelijk rustig. Inmiddels is Borre iets ouder dan een jaar en weer iets rustiger aan het worden. In de tussenliggende periode bleek de aanschafprijs nog reuze mee te vallen in vergelijking met de schade die hij al kauwend heeft aangericht. Denk hierbij aan brillen, mobiele telefoons, keukenmessen  en relatief goedkope kussens. Voor alle categorieën geldt overigens het woord “meerdere”. Maar we willen deze bruine aap voor geen goud missen.

Dieren - Een kalkoen of een haan?

Is het een haan of een kalkoen?

Toen ik Remonville aan het verkennen was, een dorpje in de Franse Argonne, kwam ik een stel enorme hanen tegen. Ik was even in verwarring omdat ze qua grootte maar ook qua uiterlijk  van hun nekken op kalkoenen leken. De hanen waren in rui, vandaar het kalende gedeelte tussen romp en kop. De volgende ochtend werd ik voor de tweede keer in verwarring gebracht, want deze hanen brachten geen geluid voort lijkend op “kukeleku”. Het was meer het geluid van een brullende, schorre kleuter met een enorme honger. Een interessant begin van de dag.