Foto’s van bloemen, planten en bomen

Bloemen, planten en bomen houden van mensen en ik houd van bloemen, planten en bomen. De kleuren, de geuren, het geboren of herboren worden in het voorjaar, de bloei in de zomer en het sterven of het winterklaar maken in de herfst. Bloemen, planten en bomen zijn prachtig. Ook om te fotograferen. Ik probeer bloemen altijd op ooghoogte te fotograferen waardoor je in combinatie met een grote diafragma-opening prachtige onscherpe achtergronden kunt creëren. Mijn objectieven van Zeiss met een grootste diafragma van f/1.4 zijn dan wel héél erg fijn. Maar ik vind vooral het licht heel belangrijk. Bloemen verdienen het mooiste licht wat er is. Twee uurtjes voor zonsondergang heb je vaak prachtig licht. Probeer het maar eens!

Bloemen en planten - Grasklokjes in Zweden

Grasklokjes in Zweden

Het is mij een klein raadsel waarom ik wilde bloemen zo leuk vind als onderwerp voor mijn fotografie. Het zal ermee te maken hebben dat ik diep respect heb voor de natuur zoals ze is. Als je zo door de stad loopt, het scheelt overigens per buurt, hebben de meeste mensen keurige bloemperkjes met rechte rijtjes planten. Dat wiedt zo lekker makkelijk. Dat zul je in de natuur nooit zien. Ten eerste omdat de natuur niet wiedt en ten tweede omdat gebogen beter is dan recht. Iets met windtunneltjes en zo. En dan zie je soms al wandelend ineens een groepje grasklokjes staan. Dit was hier ook het geval. Ze groeien daar niet omdat het moet, maar omdat het zo is.

Drie blaadjes aan een boom

Drie blaadjes aan een boom

Ik gebruik voor het maken van mijn foto’s een drietal objectieven van het merk Zeiss. En het gebeurt geregeld dat er daardoor bijzondere foto’s op het geheugenkaartje van de camera terecht komen. Over het fenomeen “bokeh” is al veel geschreven, maar met deze term wordt ongeveer de schoonheid van het onscherpe bedoeld. Het is een Japanse term, dus de precieze vertaling zal altijd wel een discussiepunt blijven binnen de fotografie. De objectieven van Zeiss zijn erg goed in het vangen van een fraai bokeh. Als je naar deze foto kijkt zie je in de achtergrond allemaal “bolletjes”. Die komen tevoorschijn bij het juiste licht, de juiste instelling van het objectief en de juiste plek van waar de foto wordt gemaakt. En soms kloppen die drie variabelen. Met een fraai bokeh tot gevolg.

Pitrus langs de slootkant

Pitrus langs de slootkant

Pitrus is een prachtige plant. Hij wordt niet voor niets als waterplant in siertuintjes gebruikt. Mijn buren zijn er minder blij mee. Bij hen staat Pitrus in hun weiland waar de plant niet meehelpt het gemaaide gras van hoge kwaliteit te laten zijn. Natuurbeschermers verafschuwen de plant omdat waar pitrus groeit, grutto’s geen nesten kunnen bouwen. Er worden miljoenen uitgegeven om Pitrus het land uit te krijgen. Er is altijd wel wat met die natuur. Maar zoals geschreven in de eerste zin van dit stukje…, ik vind het een prachtige plant. Pitrus is eigenlijk niet meer dan een rechte stengel met ergens op de steel een subtiel waaierend plantje. Misschien vind ik deze plant daarom zo mooi. Lekker bescheiden en minimalistisch.

Bloemen en planten - Verdroogd gras in de zon

Verdroogd gras in de zon

In fraai licht wordt alles mooier. Normaal loop je misschien wel om verdroogd gras heen, maar met mooi zonlicht op de achtergrond ziet één en ander er nét weer even iets anders uit. Groen is ook maar groen denk ik dan maar. Voor een plant is verdrogen een fase in de natuurlijke kringloop. Zo vallen de zaadjes er na het afrijpen makkelijk af. Waarna ze met een beetje geluk tussen neus en snavel door worden opgegeten door vogels. En die ze vervolgens lekker ver uit de buurt via hun ontlasting weer laten vallen. Waarna er elders weer nieuw gras gaat groeien. Zo gaan die dingen.

Bloemen en planten - Avondzon in de tuin

Avondzon in de tuin

Een onderwerp is natuurlijk heel belangrijk in een foto, maar ik ben steeds vaker aan het kijken naar een mooi passende achtergrond. Gelukkig is de natuur van nature heel goed in mooie achtergronden, vooral wat later op de dag als het zonlicht vanuit een iets lagere hoek naar je toe komt.

Bloemen en planten - Vingerhoedskruid

Zweeds vingerhoedkruid

De Digitalis purpurea, ofwel in mooi Nederlands vingerhoedskruid, is een 30 tot 150 centimeter hoge schoonheid die je vaak in de natuur tegenkomt. Deze foto heb ik gemaakt toen mijn vrouw Nelleke en ik in Zweden op vakantie waren. Niet omdat vingerhoedskruid in Zweden mooier is, maar ja…, dat licht in die achtergrond hè? Je pakt soms je momentje. Vingerhoedskruid bevat ruim digoxine en blijkt daardoor erg giftig. Mits je hartbewaking in de buurt hebt moet je er dus geen thee van trekken.

Paarse distel en gras in het licht

Paarse distel en gras in het licht

Carduus. Zo heet de familie waar de distels onder vallen. Deze paarse distel, het gras met zaad en het riet waartussen ze staan heb ik thuis gefotografeerd. We wonen aan een oude trekvaart van zo’n 12 meter breed, en in het avondlicht kom je daar soms mooie onderwerpen tegen. Deze foto is in 2015 ook gebruikt als beeld voor het buitenfestival Hippienez.

Bloemen en planten - Zonovergoten paarse bloem

Zonovergoten paarse bloem

Gewoon bij ons in de tuin, een beetje recht tegen de avondzon in. De foto is qua belichting een beetje wat ze ‘uitgebeten’ noemen, maar ik noem het gewoon “zonovergoten”. En dan klopt het weer.

Siergras bij onze overburen

Siergras bij onze overburen

Iedereen heeft zo zijn eigen smaak qua inrichten van tuinen. Nelleke en ik houden heel erg van natuurlijk tuinieren en al is siergras een plant, en daardoor dus ook natuurlijk, je zult deze varianten van planten niet heel gauw bij ons tegenkomen. Niet dat siergras een lelijke plant is. Allesbehalve zelfs. Maar in bij ons in de tuin past siergras niet zo. De zon is in februari nog niet heel sterk, maar toen ik bij de overburen door de tuin liep en het zonlicht door hun siergras zag ben ik toch even naar huis gelopen voor mijn camera. Bij de overburen past siergras overigens prima in de tuin, en het staat daar ook heel mooi. Misschien omdat de tuin flink groter is dan die van ons en ruimtelijker opgezet. Maar het blijft natuurlijk een kwestie van smaak.

Bloemen en planten - Rode klaver

Rode klaver

In Nederland is veel rode klaver te vinden. Helaas niet meer in weilanden, dat is iets van vroeger. Hollandse boeren willen alleen gras in hun weilanden. Waarom ze dat willen weten ze waarschijnlijk zelf al niet eens meer. Iemand leert in Wageningen ineens dat alleen gras beter is en dan gaan alle boeren dat doen. Waar die term “boerenverstand” toch vandaan komt? In bermen en taluds zijn deze sublieme lokkers van bijen en vlinders overigens wel volop te vinden. Maar laat ik deze foto nu net op vakantie in Zweden hebben gemaakt. Daar groeit rode klaver, gebroederlijk naast nog tientallen andere plantjes, gewoon in weilanden. Waar het plantje meehelpt de melk en kaas veel voller van smaak te maken dan we in Nederland gewend zijn.

Bloemen en planten - Grasklokje

Grasklokje

In Nederland noemen we de Campanula rotundifolia grasklokje. Dat is goed gekozen, want Campanula betekent letterlijk klokje. En aangezien de vorm van de bloem hier ook op lijkt is het meteen duidelijk waarom voor deze naam is gekozen. Deze foto is tijdens een kampeervakantie in Zweden gemaakt, in wat meer vochtige bossen zie je dit fijne plantje geregeld staan.