Muziek en leven van Alan Watts

Alan Watts leefde van 1915 tot 1973 en was filosoof, spreker, Anglicaans priester, hoogleraar, beoefenaar van godsdienstwetenschappen en zen, met veel kennis over het Boeddhisme en Taoïsme. Op YouTube kun je veel filmpje met opnames van zijn lezingen vinden. Begeleid door prachtige muziek, vaak filmmuziek. Ik mag graag naar Watts’ stem luisteren. Naar zijn gedachten over het leven.

Er zijn lezingen te vinden over hoe je kunt stoppen met falen en hoe je kunt voorkomen dat je jezelf in de weg loopt. De relatie tussen jou en de wereld. Over het feit dat we teveel in ons hoofd zitten. Neem jij het leven serieus? Of vind je het leven een grap? Hoe werkt de menselijke geest? Mijn favoriete lezing heb ik hieronder voor je vertaald, want Alan Watts was een Engelsman. De video kun je op YouTube vinden. Het leven is een muziekstuk. En vergeet onderweg vooral niet te dansen.

Muziek en leven van Alan Watts

In de wereld van de muziek is het slotakkoord niet het hoogtepunt van de compositie. Als dat wel zo zou zijn zouden de dirigenten die een orkest het snelst zouden laten spelen het populairst zijn. En er zouden slechts componisten zijn die zich alleen maar concentreerden op fantastische finales. Liefhebbers zouden alleen voor het slotakkoord naar de concertzalen gaan. Met dansen is het hetzelfde. Je richt je niet op het punt op de vloer waar de dans uiteindelijk gaat eindigen. Nee…, het hele idee van dansen is natuurlijk de dans zelf.

Maar dit principe wordt ons niet op onze scholen bijgebracht. We hanteren een systeem van onderwijs welke een heel andere indruk geeft. Het gaat alleen maar over iets wat later komt. We plaatsen onze kinderen in een systeem van telkens een hoger niveau op de manier van “kom maar poesje, kom maar, kom maar”. En daar gaan de kinderen. Naar de peuterspeelzaal. En dat is fantastisch, want als je daar klaar bent ga je naar de basisschool. En dan “kom maar poesje, kom maar, kom maar” ga je naar groep 2, groep 3 en dan uiteindelijk naar groep 8 waarna je naar het voortgezet onderwijs gaat.

En daar trap je flink op het gaspedaal, want het zit eraan te komen. Na het voortgezet onderwijs ga je studeren in het hoger onderwijs en je hebt het bíjna te pakken. En dan studeer je verder op de universiteit en het komt eraan, het komt eraan. En na de universiteit stap je de wereld in. En je krijgt een baan. Misschien verkoper van verzekeringen. En je moet een bepaalde doelstelling halen. En dat lukt je. De hele tijd zit het eraan te komen. En je maakt promotie. Een verdieping hoger op kantoor. En je moet ruimere doelstellingen halen. En je haalt het. En het zit eraan te komen, de hele tijd. En je maakt weer promotie. Nóg een verdieping hoger.

En ook deze ruimere doelstelling haal je weer. En het zit er aan te komen. Dat grote ding. Het enorme succes waar je zo hard voor werkt. En op een dag wordt je op je veertigste wakker en je zegt; “Mijn god ik ben er, ik ben er echt, ik heb het gehaald!” Maar je voelt je niet echt anders dan anders. En je bent teleurgesteld, want het voelt als een grap. En het is een grap. Het is een vreselijke grap. We werken keihard om later met een beetje spaargeld met pensioen te kunnen. En dan worden we eindelijk 67 en we zijn opgebrand. En op nog latere leeftijd verdwijnen we machteloos in een bejaardentehuis. En we hebben onszelf voor de gek gehouden, de hele tijd.

We dachten dat het leven een reis was. Een pelgrimstocht naar iets fantastisch op het einde. En het was de bedoeling dat fantastische iets op het einde te krijgen. Misschien verwachtten we veel succes, wat dat dan ook maar is. Misschien dat we naar de hemel gaan als we zijn overleden. Maar we hebben de hele tijd het punt gemist. Het was een muziekstuk. En terwijl het muziekstuk ten gehore werd gebracht hadden we moeten zingen en dansen.

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *