Geen nieuws meer

Ik merk het bij iedereen die ik tegenkom. Op de standaard vraag “hoe gaat het” wordt bijna per definitie “druk” geantwoord. Want we hebben het heel druk met z’n allen. De wekker gaat veel te vroeg, ontbijten moeten worden gemaakt, kinderen moeten eten en naar school, de hond moet voer hebben en er twee keer per dag uit, de baas stelt deadlines en quota die gehaald moeten worden en op de terugweg naar huis staan we met z’n allen in de file te balen dat we diezelfde deadlines en quota weer niet gehaald hebben.

Vervolgens hebben we thuis geen tijd om lekker en gezond te eten want we móeten ontspannen, we rennen meteen door naar sportclub, fitness-studio of een bestuursvergadering en als we dan ‘s avonds eindelijk thuis komen gaan we nog een paar uurtjes voor de TV liggen, tegenwoordig ook nog met een tablet op schoot. Of je sport helemaal niet en duikt meteen na je werk voor de TV.

Tijdens al die enorm drukke bezigheden wordt je op de TV, op de autoradio en op het internet overstelpt met nieuws. En tussendoor heb je nog je smartphone en tablet die je, zolang je wakker bent, op de hoogte houden van wat er allemaal in je vriendenkring, in je provincie, in Nederland, in Europa, in de hele wereld en zelfs in het heelal gaande is. Dan is het niet zo heel raar dat mensen “in hun hoofd gaan zitten” Maar er is een relatief makkelijke manier om de niet aflatende drukte in je hoofd te verminderen.

Geen nieuws meer volgen

Het was ergens in 2009 toen ik besloot te stoppen met het volgen van nieuws. Ik werd geïnspireerd tot het aangaan van deze uitdaging door een uitspraak van Henry David Thoreau, een bekende Amerikaanse schrijver. Onderstaande passage kwam voorbij in zijn boek “Walden”, welke hij schreef nadat hij 2 jaar als experiment in de bossen nabij zijn toenmalige woonplaats Concord verbleef, in een eenvoudige hut bij Walden Pond. Let wel…, we hebben het hier over de periode van 1845 tot 1847!

Ik weet zeker dat ik nooit memorabel nieuws ga lezen in een krant. Als we lezen dat een man beroofd, vermoord of door een ongeluk om het leven is gekomen, dat een huis is verbrand, een schip is gesloopt, een stoomboot ontploft, een koe is overreden door een trein, een dolle hond is gedood of dat er in de winter veel sprinkhanen waren, dan hoeven we dat verder nooit meer te lezen. Eén keer is voldoende. Waarom zou je eenzelfde situatie talloze keren, in talloze variaties moeten herlezen?

Henry David Thoreau zocht twee jaar lang de bossen op als vlucht uit de moderne Amerikaanse maatschappij, toen al gebaseerd op de overwaardering van persoonlijk bezit, te veel luxe en te hard werken. Om daar tegenwicht aan te bieden wilde de schrijver een eenvoudig, minimalistisch leven leiden. Het boek “Walden” lees je niet in een paar uurtjes even door, het is redelijk taaie kost. Maar het confronterende van “Walden” is dat je de door Thoreau zo verfoeide maatschappij bijna één op één naast onze huidige maatschappelijke situatie neer kunt leggen. Bijna 170 jaar later!

Leven zonder nieuws

In de huidige maatschappij geen nieuws meer volgen? Ik dacht dat dit een hele uitdaging zou zijn. Maar ik heb het door een gelukkige omstandigheid niet al te moeilijk gehad. Toen ik een twaalftal jaren geleden het huis kocht waar Nelleke en ik nu wonen, was er geen kabelaansluiting. Er hing ook geen schotelantenne aan de muur. Er stond wel een gewone antenne op de schoorsteen, maar aangezien onze overheid precies in dat jaar besloot dat de zenders Nederland 1, 2 en 3 en de regionale omroep digitaal moesten worden uitgezonden werd deze antenne nutteloos. Ik kon daardoor geen TV meer kijken. Dus vanaf dat moment kreeg ik via dat kanaal al geen nieuws meer binnen. Het stapje naar helemáál geen nieuws meer was voor mij dus niet heel groot meer vijf jaar terug.

TV, radio, kranten en internet

De TV had ik al niet meer. Kranten las ik al niet omdat het nieuws gratis op internet voorhanden is. Naar de radio luisterde ik al niet vaak omdat ik liever luister naar muziek dan naar presentatoren. Ik dacht dat internet de grootste uitdaging zou zijn, want hoe surf je heen en weer zonder nieuws binnen te krijgen? Maar ook dat was dus heel eenvoudig. Met niet naar nieuwssites gaan ben je namelijk al een heel eind. Daarnaast heb ik enige lidmaatschappen van diverse fora beëindigd waar veel werd gediscussieerd over het nieuws. Nu ik al meer dan vijf jaar nieuwsloos ben, kom ik eigenlijk alleen nog maar op sites die ik óf voor mijn werk gebruik, óf voor het onderhoud van websites. Ik hoef er geen moeite meer voor te doen, ik hoef niet meer bewust te kiezen om niet naar nieuwssites te gaan. Ik mis het gewoon domweg niet meer. De behoefte om op schreeuwende kopteksten te klikken is verdwenen. Het is als met alles…, als je drie maanden iets doet ben je eraan gewend. Dit geldt ook voor niet doen. Als je drie maanden iets niet meer doet ben je eraan gewend.

Nieuwswaarde

Waarom moet ik elke dag, elk uur horen dat er een financiële crisis gaande is? Wat kan ik met de informatie dat er in Zeeland 24 mensen zijn ontslagen bij een bedrijf? Wat voor weer het gisteren was, wat voor weer het vandaag  is en morgen misschien niet of misschien wel gaat worden? Waarom moet ik weten dat Wim Kok en Geert Wilders naar de begrafenis van Ariel Sharon gaan? Dat er weer vogelgriep heerst en er miljoenen kippen preventief worden gedood. Dat in Antwerpen een buitenlander van het leven is beroofd? Wat kan ik met deze informatie? Deze situaties zijn geen van allen op mijn leven van toepassing. Ik kan ze niet veranderen, terugdraaien, verbeteren en ik kan al helemaal niet mee naar die begrafenis. Wat er wel gebeurt is dat de negativiteit van dit soort nieuws onherroepelijk in je hoofd gaat zitten. Je neemt het mee, je raakt er gestrest door en nog erger…, je beïnvloedt er op jouw beurt ook jouw omgeving weer negatief mee. Toen ik nog in Heerenveen woonde heb ik een periode elke ochtend voordat ik naar mijn werk ging een rondje hard gelopen. Overal stond de TV aan, met het ochtendnieuws erop. Meteen al het wereldleed op je schouders terwijl je amper wakker bent. Geen goed begin van een nieuwe dag.

Na meer dan vijf jaar geen nieuws

Geen nieuws meer volgen, word je daar een ander mens van? Ik kan deze vraag met een volmondig “ja” beantwoorden. Je gaat positiever in het leven staan omdat je niet meer geconfronteerd wordt met die niet aflatende stroom negativiteit. Je leven wordt simpeler omdat je wereld veel kleiner wordt. Je krijgt veel meer rust in je hoofd. Waar je wel mee moet leren omgaan is het onbegrip uit je omgeving, zelfs mensen die jou goed kennen zullen het niet nalaten je te laten weten dat je aan struisvogelpolitiek doet. Dat je je kop in het zand steekt. Dat het belangrijk is dat je weet wat er in de wereld gebeurt. Dat je anders niet meer kunt meepraten. In een interview voor het tijdschrift Quest Psychologie over dit onderwerp heb ik het volgende gezegd; “Ik weet niet wat er in de wereld gebeurt. Ik kan daar dus niets aan veranderen. Dus vinden mensen dat ik mijn kop in het zand steek. Maar de meeste mensen weten wél wat er in de wereld gebeurt. En veranderen daar vervolgens ook niets aan. Wie steekt zijn kop dan dieper het zand in?” Waarom moet ik van alles op de hoogte zijn? Waarom zou ik overal over mee moeten kunnen praten? Waarom moet ik overal een mening over hebben? Dan kies ik veel liever voor een rustiger hoofd. Nieuws? Voor mij niet meer.

Geen nieuws meer
2 antwoorden
 1. Theo zegt:

  Mooi verhaal. Ik herken mezelf er ook wel in. Mijn trigger om te stoppen met het nieuws of het in ieder geval zoveel mogelijk te negeren kwam van zenhabits.net. Ook een interessante blog om eens te lezen trouwens. Helaas lukt het mij niet om helemaal zonder nieuws te leven vanwege een huisgenote, maar mijn conclusie is ook dat je niets mist zonder nieuws op tv, in de krant of op het internet.

  Beantwoorden
  • Jacobus de Boer zegt:

   Hoi Theo! Bedankt voor je reactie en het vermelden van de site Zenhabits.net. Ik ben er even wezen kijken en daar zijn de nodige uurtjes leesplezier te besteden.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *