Bijen houden

Sinds vandaag weet ik dat ik niet allergisch ben voor bijensteken. Hoe ben ik daarachter gekomen? Ik ben van 09:30 tot ongeveer 15:00 uur meegelopen met imker Auke Kuiper van Life & Nature Centrum De Rietnymf in Munnekeburen. Tijdens de workshop “Bijen houden”. Inderdaad…, ik ga bijen houden. Op een natuurlijke manier. Want na een paar jaren tuinieren merk ik dat ik steeds meer in een bepaalde richting ga denken. Waarvan de belangrijkste gedachte is dat tuinieren het best gaat als je dat samen met de natuur doet in plaats van tegen de natuur in. Dat klinkt niet heel wereldschokkend, maar deze denkwijze is nog allesbehalve gemeengoed. Een voorbeeld? Ik zie het in deze periode van het jaar bijna dagelijks als ik door de Noordoostpolder naar mijn werk rijd. De vloeistoffen die daar in enorme hoeveelheden over de akkers worden gespoten worden tegenwoordig heel politiek correct gewasbeschermingsmiddelen genoemd, maar burgers kennen ze vooral als bestrijdingsmiddelen. En bestrijden is tegen, niet mee.

Samenwerken met de natuur

Wij als mensheid maken nog weleens de fout te denken dat we dingen veel beter weten dan al het andere op onze aarde wat zuurstof inademt. Maar al dat andere werkt wél op een unieke manier samen om de natuur gaande te houden. En één van de voor mij meest bijzondere manieren van samenwerking is het welbekende verhaal van de bloemetjes en de bijtjes. We kennen dan vooral het gedeelte van het verhaal wat met de bevruchting van doen heeft, maar voordat er überhaupt van bestuiving gesproken kan worden gebeurt er enorm veel in een bijenkast.

Duizenden en duizenden bijen die worden geregeerd door één koningin. Met hulp van enkele hofdames. Tientallen taken die zonder morren worden uitgevoerd. Het belang van het volk gaat voor alles. Er zijn mensen die een heel bijenvolk één organisme noemen. Als je ziet en hoort hoe alle leden van een bijenvolk samenwerken is dat niet moeilijk voor te stellen. Het algemeen volksbelang gaat zo ver dat zelfs de vorstin wordt ingeruild als ze niet meer voldoet. En dan al die taken van de werksters, ik ga ze hier niet allemaal opnoemen. Maar ik geef je wel een paar voorbeelden.

Bijen zijn onder te verdelen in darren en werksters. Behalve de koningin bevruchten voeren darren niets uit. Ze eten vooral de honing op. Op een bepaald moment in het seizoen wordt dan ook afscheid genomen van de darren. Dat wordt de darrenslacht genoemd. Dat klinkt heftig maar in de praktijk betekent het dat de darren geen voedsel meer krijgen en daardoor verzwakken. Na enkele dagen worden ze door de werksters uit de kast verwijderd om elders te sterven. Bijen die niet dar zijn worden geheel terecht werksters genoemd. Als je hoort wat ze allemaal doen krijg je een enorm respect voor ze. Een voorbeeld? Jonge werksters zijn lekker donzig. Donzig komt overeen met harig, dus ze kunnen als ze jong zijn heel goed de raten poetsen. Elke dag dat ze ouder worden verandert het takenpakket van een werkster. Oudere werksters staan bijvoorbeeld op wacht aan het einde van de landingsstrip. Word je niet goedgekeurd dan kom je de kast niet in.

Eén voor allen

Nog een bijzonder voorbeeld waar ik als leek nooit bij heb stilgestaan. In de zomer kunnen de temperaturen in de kas hoog oplopen. Dan worden er werksters opgetrommeld die op strategische plekken in de kast hun vleugels aanzetten. Waardoor er frisse lucht door de kast stroomt. Iemand steken is letterlijk het laatste wat een werkster zal doen, na de steek overlijdt ze. Ik ben dus nu een keertje gestoken, een bij heeft haarzelf opgeofferd voor de bescherming van haar volk. Ik vind het bijzonder.

Zelf bijen houden

Naast het takenpakket van bijen krijg je tijdens de workshop Bijen houden ook inzicht in het takenpakket van de imker. Over het scheppen van een volk wat uit zwerven gaat, over drachtplanten in de buurt waar je een kast neerzet. Je kunt namelijk niet gewoon ergens een bijenkast neerzetten, binnen een straal van 3 kilometer moeten er ook de nodige drachtplanten groeien. Je leert ook dat bijen het niet makkelijk hebben. Door de varroamijt maar ook door de al eerder genoemde bestrijdingsmiddelen. Ook daar krijg je over te horen. En dat is ook meteen de reden dat ik deze workshop heb gevolgd. Al is het maar met één bescheiden kast…, ik wil graag helpen een bijenvolk een goede plek te geven. Het gaat mij niet om grote hoeveelheden honing voor eigen gebruik, die honing is de wintervoorraad voor de bijen. En dat laat ik zo. Maar ik ga natuurlijk wel proeven. Ik ga een zogenaamde warrékast plaatsen, daar zitten kijkraampjes in. Dus als je mij komende zomer zoekt?

Bijen houden

De workshop ‘’Bijen houden’’

Na het volgen van de workshop Bijen houden wil ik je in ieder geval als leek meegeven dat er héél veel te weten valt over het houden van bijen. Veel te veel om het allemaal zelf uit te dokteren. Maak niet de fout te denken dat je het beter weet. Een bijenvolk heeft hulp nodig en dat kun je op diverse boeiende manieren helemaal verkeerd doen. Deze workshop laat je zien wat er nodig is om je bijenvolk te ondersteunen, je leert wat een goede kast is én wat je met het juiste gereedschap kunt doen. En nog veel meer.

Niet alleen leuk maar ook erg lekker

Er zijn diverse koffiemomenten en je krijgt een werkelijk waar heerlijke lunch met soep met kruiden uit de eigen kruidentuin, een eigen kruiden-pasta-salade en diverse verse broodjes. Natuurlijk kun je ook verschillende soorten honing proeven. En als je een beetje geluk hebt kom je er, net als ik, achter of je wel of niet allergisch bent voor bijensteken. Al hoewel…, geluk? Ik zal mijzelf niet gauw kleinzerig noemen, maar potverdikkeme. Een bijensteek doet even flink pijn. Gelukkig verkoopt De Rietnymf ook eigengemaakte kruidenzalfjes.

Bijen houden
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zit je erover te denken zelf bijen te houden? Ga voor een introductieworkshop. Na een workshop ben je er wel achter of deze hobby iets voor je is. Of misschien niet. Op de website van De Rietnymf vind je contactgegevens om je zelf voor hun workshop op te geven. Ben je al houder van bijen? De Rietnymf heeft een uitgebreid assortiment producten, van imkerbeitel tot handgemaakte bijenkasten. En heb je kinderen? Ga dan zéker eens bij Auke en Ingrid langs, De Rietnymf is een leerzaam natuurcentrum waar je alles mag aanraken!