Aikido is wu wei

Mensen hebben er in een sportschool veel bloed, zweet en tranen voor over om er goed uit te zien en fit te worden. Ik geef ze groot gelijk. Een fit lijf heeft erg veel voordelen. Een sportschool is overigens niets voor mij. Ik vind fietsen op een fiets die niet vooruit rijdt energieverspilling. Het nut van halters optillen en vervolgens op dezelfde plek weer neerleggen zie ik ook niet. Spinnen laat ik liever aan onze poezen over. Ik doe nooit buikspieroefeningen, dus een sixpack heb ik niet nodig. De Japanse krijgskunst Aikido is mijn ding.

Wat is Aikido?

Aikido een vechtsport noemen doet Aikido zelf en de achterliggende filosofie  ernstig tekort. Aikido een krijgskunst noemen past beter. Het woord “conflictbeheersing” valt vaak als mensen het over Aikido hebben. Aikido is wu wei in beweging. Niet tegen, maar mee. Een oefenpartner doet een aanval, er wordt een connectie gemaakt en de aanval kan vreedzaam en zonder fysieke schade toe te brengen worden geneutraliseerd. En die connectie werkt uiteindelijk op het niveau van intentie en “ki”, dezelfde “ki” als in bijvoorbeeld Reiki. Er is niets zweverigs aan Ki, het is gewoon één van de benamingen voor levensenergie. Beoefenaren dragen geen gekleurde banden om een niveau aan te geven, alleen een witte en een zwarte vanaf de eerste dan-graad. Er is geen competitie binnen Aikido, er worden geen wedstrijden georganiseerd, er zijn nooit winnaars of verliezers.

Wat is Aikido niet?

Aikido is geen vechtsport. Deze krijgskunst heeft helemaal niets te maken met vechten. Of het zo snel mogelijk ernstig beschadigen van een tegenstander. In Aikido bestaan geen tegenstanders en ben je niet met tegenstanders in gevecht. Als ik mensen desgevraagd vertel over Aikido wordt altijd de volgende vraag gesteld; “Werkt het op straat?” Ik heb geen flauw idee of Aikido op straat werkt. Ik wandel of rij auto op straat. Ik kom op straat nooit situaties tegen waarin ik Aikido moet toepassen. Zelfs niet als mensen je lid willen maken van De Telegraaf of donateur van Greenpeace. Misschien zijn de mensen die deze vraag stellen bang voor iets op straat en denken ze dat daarom Aikido beoefend wordt. Maar dat zou symptoombestrijding zijn. Je kunt beter iets aan die angst doen. Tijdens lessen en stages heb ik met de nodige verschillende mensen mogen trainen en ik kan mij niet voorstellen dat deze mensen “op straat” in een situatie zouden belanden waarin Aikido toegepast zou moeten worden. Maar de onherroepelijke volgende vraag is dan altijd…, “waarom train je dan gemiddeld 20 uren per maand?”

Aikido in het dagelijks leven

Als je een paar keer in de week traint zul je gaan merken dat Aikido niet alleen werkt als je met je oefenpartners op de mat staat. Aikido werkt door in het leven naast de mat. Je staat steviger op de grond omdat je in elke les wordt geleerd je aandacht in je benen te houden. Je bent fysiek veel beter in balans, zelfs als je met één been op een tree van een ladder staat. Fysiek steviger staan zorgt ervoor dat mensen je anders gaan benaderen. Na enkele jaren trainen “staat” er echt iemand. Gedurende de lessen word je geworpen waardoor je leert vallen en leert rollen. Je wordt steeds soepeler. En dat is heel wat anders dan in een sportschool waar je steeds sterker en sterker wordt. Er bestaat een mooie Taoïstische vergelijking tussen een eik en een wilg in een sneeuwbui. Een eik is heel sterk maar ook onbuigzaam. Op een bepaald moment zullen de takken breken door het gewicht van de sneeuw. Een wilg is veel minder sterk maar juist wel buigzaam. Door het gewicht van de sneeuw zullen de takken buigen waardoor de sneeuw van de takken valt. Tijdens de lessen train je om een wilg te worden.

Na enkele jaren training ga je, bewust en onbewust, de filosofie achter Aikido ook tijdens je dagelijkse werkzaamheden toepassen. In communicatie met collega’s bijvoorbeeld. Niet meer zoveel er tegenin, maar meer meebewegen. Openstaan voor een andere mening. Geen starheid meer, maar soepelheid. Niet tegen, maar mee. Ook in deze soepele manier van doen blijf je bij jezelf en sta je stevig met beide benen op de grond. Er staat iemand. Mensen lopen niet zo makkelijk over je heen, want je bent er gewoon. Ook in het bedenken van oplossingen word je creatiever. Niet recht vooruit, maar er omheen. Of van de andere kant. Meer in het “nu” waar alles gebeurt, zonder stress en druk in het moment zelf.

Aikido Friesland

Ik train en geef les bij Aikido Friesland, aangesloten bij de Dutch Aikikai Foundation. Op donderdagavonden in Heerenveen geef ik les aan de leerlingen die tot een jaar of drie Aikido beoefenen en ik vervang de hoofdinstructeur van Aikido Friesland, Johan Schuyl, bij afwezigheid. Ik train zelf natuurlijk ook…, op dinsdagavonden in Joure, op donderdagavonden in Heerenveen en één of twee zaterdagen in de maand bij Aikido Centrum Leiden. Lijkt het je leuk eens kennis te maken met deze bijzondere Japanse krijgskunst? Ik nodig je van harte uit een keertje vrijblijvend mee te trainen. Op de website van Aikido Friesland vind je meer informatie en verdere contactgegevens.

Aikido is wuwei
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tijdens een Aikidoles oefen je geduld en leer je anderen te respecteren. Je leert mee te bewegen in plaats van er tegenin, zacht te vallen, soepel te rollen en zonder pijn toe te brengen een trainingspartner in onbalans te brengen. Je leert voelen hoe je zelf staat en voelen hoe een ander staat. Je leert steviger op je eigen benen te staan en leert met veel minder stress in het “nu” te handelen. Je lijf wordt soepeler en je snelheid van reageren neemt explosief toe. Deze van oorsprong Japanse krijgskunst is voor alle leeftijden, geslachten, afkomsten en overtuigingen. Iedereen traint samen.